Pentru că duminică este celebrat fiul capricioasei Babe Dochia, Dragobete, „cel care sărută fetele”, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” a dedicat sărbătorii autohtone a iubirii o micro-expoziţie de carte. Aceasta celebrează iubirea, dar şi bunăvoinţa.
Printre volumele expuse se află cărţi de etnografie: „Dragobetele: povestea iubirii la români”, de Alexandru Surdu, „Sărbătorile la români”, de Simeon Florea Marian, „Despre dragoste”, de Liviu Antonesei, „Sărbătorile la români”, de Tudor Pamfile. Micro-expoziţia este întregită de titluri din literatura universală precum „Lysis”, de Platon, „Istoria secretă a sărutului”, de Julie Enfield sau „Cele mai frumoase poveşti de dragoste întâmplate vreodată”, de Megan Gressor şi Kerry Cook. De asemenea, antologia „Poezia de dragoste a lumii”, întocmită de Ion Acsan pentru Editura Eminescu, dă o notă de lirism manifestării.
ADEVĂR SAU FOLCLOR?! „Folcloriştii şi etnologii au dubii dacă a existat cu adevărat în panteonul autohton o zeitate a dragostei. Este sigur, însă, că unele izvoare ale tradiţiei noastre menţionează existenţa, ici şi colo, în special în Muntenia şi Oltenia, a unei sărbători deosebite, marcată în unele sate pe 24 februarie, zi în care Biserica Ortodoxă prăznuieşte Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, susţine responsabilul de expoziţie, bibliograful Ionel Alexe. „Obiceiul popular consta, în principal, într-o întâlnire în grupuri mari a tinerilor, deseori transformată într-o petrecere ţărănească, cu bucate, cântece şi hore, prilej mult-aşteptat pentru apropiere, curtare, câştigare a prieteniei şi dragostei. Acest ultim şi esenţial aspect face sensul expoziţiei deschise la biblioteca noastră”, a mai spus Ionel Alex.
Expoziţia de carte „Dragobete - Ziua dragostei şi a bunăvoinţei” este realizată de Centrul de Informare Comunitară al Bibliotecii Judeţene.