Iubirea învinge criza economică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din fericire

Iubirea învinge criza economică

Monden 12 Februarie 2014 / 00:00 588 accesări

Criza economică îi dă aripi lui Cupidon, iar utilizarea site-urilor de întâlniri pe internet a crescut spectaculos în ultima vreme, afirmă specialiştii în domeniul... iubirii online, care au lansat o serie de operaţiuni pentru a-i seduce pe celibatari, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Valentin. Dintre cei 18 milioane de celibatari din Franţa, unul din doi utilizează un site de întâlniri, afirmă Jessica Delpirou, directoarea din Franţa a site-ului Meetic, lansat în 2001 şi achiziţionat recent de grupul american Match.com. Începutul anului, care coincide cu luarea unor decizii de schimbare, reprezintă o perioadă forte, iar cu ocazia Sfântului Valentin, compania, care are 840.000 de abonaţi plătitori în Europa, se aşteaptă la un vârf de înscrieri. Anul trecut, compania a înregistrat pentru ziua de joi, 14 februarie, cu 38% mai multe înscrieri pe site în raport cu celelalte zile de joi din luna februarie.

Celibatarii consideră în procent de 63% că situaţia actuală dificilă din punct de vedere economic nu le complică în niciun fel căutările în domeniul iubirii, ci, dimpotrivă, dispoziţia generală precară îi incită şi mai mult pe oameni să îşi caute un partener, potrivit unui studiu publicat în ianuarie pe site-ul eDarling, lansat în 2009 şi efectuat în 24 de ţări. Aproape 80% dintre utilizatori cred că e mai bine să înfrunţi tristeţea zilnică în doi, iar 75% dintre ei sunt de părere că această criză economică nu le schimbă criteriile de căutare. Ei ştiu că noţiunea de ”mutare definitivă” este pe cale să se piardă, că nimic nu este definitiv pe plan profesional şi că, în consecinţă, ar face bine să îşi întemeieze relaţia bazându-se pe calităţile umane ale partenerului decât pe stabilitatea financiară a acestuia”, a explicat Sabrina Phillipe, psiholog şi consilier la eDarling. ”Evident, în perioadă de criză, traiul în doi, cu două salarii, nu face decât să amelioreze cotidianul, iar salariul nu este primul criteriu de căutare al membrilor noştri atunci când aceştia folosesc serviciile noastre”, a completat Alexandre Lubot, directorul general al grupului Meetic.

CREIER ÎNDRĂGOSTIT Sentimentele de fericire, uneori chiar cu nuanţe de obsesie, care apar atunci când ne îndrăgostim şi pe care, la o primă impresie, nu le putem explica se datorează schimbărilor care au loc în neurotransmiţătorii din creier. Unul dintre motivele pentru care dragostea îţi dă o senzaţie atât de plăcută este implicarea mai multor hormoni responsabili chiar cu acest lucru: senzaţia de bine. Dopamina, neurotransmiţătorul din striatum responsabil de căutarea de recompense, este cu siguranţă implicat în senzaţia de îndrăgostire, explică psihologul Abigail Marsh, de la Universitatea din Georgetown. Hormonii cei mai specifici pentru întregul proces de îndrăgostire sunt oxitocina, dar şi o neuropeptidă strâns apropiată, numită vasopresină. Aceşti hormoni lucrează în creier ca să ne facă să ne simţim bine. De exemplu, în cazul şoarecilor de câmp monogami, actul de împerechere eliberează o cantitate foarte mare de oxitocină şi dopamină. Precum alte reacţii care provoacă o emisie de dopamină în cantităţi mari - cazul cocainei -, acţiunea de a fi împreună cu acel partener specific este privită ca fiind recompensatoare.

Varianta noastră cea mai bună este că oamenii sunt construiţi, cel mai probabil, în mod similar. Oamenii care trezesc sentimente romantice în noi provoacă, de asemenea, o creştere în nivelul de dopamină atunci când descoperi acea persoană alături de care vrei să rămâi. Întregul proces rămâne oricum învăluit în mister. Ceea ce declanşează aceste sentimente atunci când ne îndrăgostim diferă de la persoană la persoană. Dar modul exact în care este declanşată această avalanşă chimică nu este deocamdată cunoscut.

Taguri articol


12