Iulia Pană măsoară poezia cu „Rigla de aer”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sincretismul artelor: poezie, muzică, grafică

Iulia Pană măsoară poezia cu „Rigla de aer”

Cultură 26 Aprilie 2014 / 00:00 969 accesări

Iulia Pană a revenit în prim-planul vieţii culturale tomitane nu ca autoare de expoziţie, aşa cum a fost pe 1 aprilie, nici ca organizatoare a Festivalului pentru Liceeni „FilmMic”, ci ca poetă, aşa cum o ştie lumea de aproape 20 de ani. De această dată, Iulia Pană a adus, vineri, în clubul Doors, „Rigla de aer”, cel mai recent volum care-i poartă semnătura, apărut în 2013, la editura Tracus Arte. Alături de protagonista manifestării s-au aflat şi prietenii săi, pentru a... măsura cu „Rigla de aer” sensibilitatea Iuliei Pană convertită în poezie pură. Astfel, plasticiana Gabriela Gheorghe, cea care a semnat şi coperta volumului-vedetă, a fost prezentă cu o microexpoziţie de grafică, iar expresiva actriţă Mirela Pană şi pianistul George Călin au asigurat fundalul muzical al emoţionantei întâlniri.

OAMENI FRUMOŞI, ÎNTÂLNIRI MIRACULOASE „Nu am vrut să fie o seară în care doar poezia mea să se audă, deoarece poezia trebuie un pic arătată, pentru a crea dependenţă la citire, cum a spus Ileana Marin. Pentru mine, Gabriela Gheorghe este un fel de maestru al meu într-ale picturii, care mă îndrumă, dar care este şi apropiată. Era normal ca măcar după 20 de ani de poezie să am o întâlnire miraculoasă cu sora mea (n.r. Mirela Pană), cea care face muzica poeziei mele, care mă inspiră tot timpul”, a mai spus poeta. „Iulia e jumătatea mea”, a completat Mirela Pană.

Amfitrioana întâlnirii, care s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Mecanici poetice”, a fost poeta Amelia Stănescu, co-fondatoare, alături de Iulia Pană, a Asociaţiei „KULTurale”, înfiinţată în 2013.

Volumul a avut parte şi de o prezentare inedită: un discurs înregistrat video al profesoarei dr. Ileana Marin, specialistă în literatură comparată şi profesor asociat al Universităţii Washington din Seattle, Statele Unite ale Americii. „Fără a fi un ciclu narativ, fără a miza exclusiv pe transferul emoţional dintre subiect şi eul poetic, volumul „Rigla de aer” este autobiografic în măsura în care dezvăluie în poezie ce înseamnă să fii poet”, a spus prof. univ. dr. Ileana Marin.

Mirela STÎNGĂ

mirela.stinga@telegrafonline.ro

METAFORĂ AUTOBIOGRAFICĂ „Volumele de poezie ale Iuliei Pană sunt răsfirate pe aproape 20 de ani: de la „Imagine simplă”, care i-a adus premiul de debut la Festivalul de la Sighet, în 1996, la „Statuia Zilei de mâine”, doi ani mai târziu, de la „Noaptea Scorpion” din 2003, care a primit premiul Filialei USR Dobrogea, la „Contrasecunde”, în 2008, şi acum „Rigla de aer”, cel mai dens metaforic dintre ele, probabil pentru că este, poetic vorbind, şi cel mai autobiografic”, a completat prof. dr. Ileana Marin.

„AM O RELAŢIE SPECIALĂ CU POEZIA”„Cred că era momentul pentru acest sincretism al artelor din ce în mai necesar, pentru că suntem copleşiţi de cotidian şi uităm de lucrurile frumoase, esenţiale. Sunt bucuroasă că şi la acest eveniment au fost prezenţi toţi prietenii mei. Probabil că una dintre viitoarele mele cărţi va fi o carte a prieteniei, deoarece „Rigla de aer” este, după cum spunea Ileana Marin, o carte autobiografică, în sensul în care povestesc viaţa mea alături de poezie, pentru că eu tot timpul am trăit cu poezia, am o relaţie specială cu ea, o găsesc în oameni, în stări, în obiecte, în muzică. Acest volum, „Rigla de aer”, este, de fapt, o măsură, un etalon al poeziei pentru mine”, a conchis poeta Iulia Pană.



12