Preşedintele ucrainean îi propune omologului său rus, într-o scrisoare deschisă, revizuirea contractelor energetice, pentru a evita probleme legate de livrarea gazului în Ucraina şi tranzitul acestuia spre consumatorii europeni. În scrisoarea dechisă postată pe site-ul oficial al preşedintelui ucrainean, Iuşcenko a criticat contractul încheiat la 19 ianuarie de compania ucraineană Naftogaz şi monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom şi susţine că din cauza acestuia, compania ucraineană va avea un deficit bugetar în 2009 de peste patru miliarde de dolari. Preşedintele ucrainean consideră că cele zece luni de lucru au arătat necesitatea revizuirii grabnice a unor prevederi ale contractului. “În cazul în care contractul nu va fi modificat deja din primăvară compania energetică ucraineană nu va putea asigura pregătirea pentru următoarea perioadă de încălzire, ceea ce va crea un potenţial pericol pentru siguranţa livrărilor de gaz spre Ucraina şi tranzitul acestuia către alte state din Europa”, se arată în scrisoarea lui Iuşcenko. În acest sens, Iuşcenko propune “elaborarea grabnică şi efectuarea în condiţii reciproc avantajoase a unor modificări în contract”.
După semnarea contractului ruso-ucrainean în domeniul energetic de la începutul anului, preşedintele Iuşcenko a cerut în repetate rânduri revizuirea acestuia. Iuşcenko i-a adresat o scrisoare deschisă lui Medvedev, joi, în condiţiile în care tot joi, premierul rus, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko, s-au întâlnit la Ialta, pe fundalul tensiunilor legate de gaze şi de o posibilă nouă criză în domeniu. Miercuri, premierul ucrainean afirma că la întrevederea cu Putin nu intenţionează să discute despre livrările de gaz. Ucraina are probleme în a plăti Moscovei, din cauza crizei financiare dar şi a angajamentelor constrângătoare din contractul încheiat între Gazprom şi Naftogaz. Astfel, Ucraina va trebui să cumpere 42 de miliarde de metri cubi de gaz anul acesta şi 52 de miliarde în 2010, în condiţiile în care ea dorea să obţină doar 32-33 de miliarde în 2009, din cauza unei scăderi a cererii, potrivit Naftogaz. În cursul unei întâlniri în septembrie cu Timoşenko, Putin a spus că Ucraina s-ar putea limita să cumpere volumele de care are nevoie, fără penalităţi, dar această declaraţie nu a fost pusă pe hârtie. Mai mult, Kievul se expune unei amenzi de câteva miliarde de dolari.
Analiştii spun că încheierea unui contract energetic mai bun, care să permită Kievului să cumpere mai puţin gaz anul viitor, va fi o prioritate pentru Timoşenko. Moscova va încerca să amâne semnarea unui acord major până după alegerile prezidenţiale ucrainene din ianuarie, pentru a juca pe o coardă sensibilă în campanie. Timoşenko este unul dintre favoriţi la acest scrutin, în timp ce preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, neagreat de Rusia, nu are nicio şansă.