Jale în unităţi de învăţămînt de la ţară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu puţin timp înainte de noul an şcolar

Jale în unităţi de învăţămînt de la ţară!

Eveniment 26 August 2008 / 00:00 541 accesări

Cu puţin timp de înainte de noul an şcolar, medicii Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa au depistat, în urma unor analize atente, că un număr important de unităţi de învăţămînt, în special din mediul rural, nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Astfel, în ceea ce priveşte grădiniţele, la nivelul judeţului nostru, din totalul de 267 de unităţi sînt autorizate 132, din care 48 cu plan de conformare, iar neautorizate sînt 135, din care 28 au fost respinse la autorizare, 105 unităţi nu au solicitat avizarea şi alte două au fost amînate. La ţară, din totalul de 171 de grădiniţe cu orar normal, sînt autorizate 77 de unităţi, din care 29 cu plan de conformare, iar 94 de unităţi sînt neautorizate. Potrivit directorului medical adjunct al ASPJ, dr. Mihaela Dinisov, din totalul unităţilor neautorizate, 75 au solicitat avizele, însă au fost respinse, 17 nu au solicitat avizele, iar alte două au fost amînate. De menţionat că în mediul rural nu există grădiniţe cu orar prelungit. Nici în oraşe lucrurile nu stau prea bine în ceea ce priveşte autorizaţiile grădiniţelor. Potrivit medicilor ASPJ, din totalul de 58 de grădiniţe cu orar normal sînt autorizate 23, din care două cu plan de conformare, iar neavizate sînt 35, din care nouă au solicitat avize şi au fost respinse şi 26 nu au solicitat autorizarea. Din totalul celor 38 de grădiniţe cu orar prelungit, sînt autorizate 32 de unităţi, din care 17 cu plan de conformare, iar neautorizate sînt şase, din care două au fost respinse şi patru nu a solicitat autorizare.

În privinţa şcolilor, la nivelul judeţului, din totalul de 228 de unităţi au fost autorizate 149, din care 90 cu plan conformare, iar neautorizate sînt 79, din care 12 au fost respinse la avizare, 66 nu au solicitat autorizarea, iar una singură a fost amînată. În mediul urban, din totalul de 58 de şcoli, au fost autorizate 55 de unităţi, din care 41 cu plan de conformare, iar neautorizate trei, care nu au solicitat avizarea. În mediul rural, din totalul de 68 şcoli cu claseleI-IV sînt autorizate 26 de unităţi, din care 14 cu plan de conformare, iar neautorizate, 42, din care şase au solicitat avizare şi au fost respinse şi 36 nu au solicitat autorizarea. Din totalul de 102 şcoli cu clasele I-VIII/I-X sînt autorizate 68 de unităţi, din care 35 cu plan de conformare, iar neautorizate 34, din care şase au solicitat şi au fost respinse, 27 nu au solicitat autorizare şi una a fost amînată. Nici liceele nu sînt autorizate în totalitate. Din totalul de 51 de licee au fost autorizate 42, din care 30 cu plan de conformare, iar neautorizate nouă licee, din care un liceu a fost respins la autorizare, şapte nu au solicitat, iar unul singur a amînat autorizarea. În mediul urban, din totalul de 43 de licee, 36 sînt autorizate, din care 26 cu plan de conformare, iar neautorizate sînt şapte. În mediul rural, din opt licee, şase sînt autorizate, din care patru cu plan de conformare, iar neautorizate sînt două, care nici nu au solicitat avizarea.

În oraşul Constanţa, din totalul de 121 de unităţi de învăţămînt, 90 sînt autorizate, iar 31 sînt neavizate. În privinţa grădiniţelor, medicii au constatat că din totalul de 35 de unităţi cu orar normal, doar 10 grădiniţe sînt autorizate, restul de 25 neavînd avizul sanitar. “Principalele motive ale neautorizarii sînt funcţionarea grădiniţelor cu orar normal după-amiaza, fapt care nu este permis”, spune dr. Dinisov. La grădiniţele cu orar prelungit lucrurile stau mult mai bine, astfel că din totalul de 24 de unităţi, 23 sînt autorizate. Şi şcolile generale stau bine la capitolul avizări, astfel că, din totalul de 34 de unităţi, 33 sînt avizate. La licee şi grupuri şcolare, din totalul de 25 de unităţi, 21 sînt autorizate. Potrivit conducerii ASPJ, în general, unităţile de învăţămînt nu sînt autorizate pentru că locaţiile nu sînt corespunzătoare. Mai exact, încă mai există unităţi care au pereţi deterioraţi, acoperişuri avariate, toalete necorespunzătoare. Totodată, medicii au spus că există şi deficienţe legate de iluminat, dar şi de confort termic. Pe de altă parte, sînt şi unităţi care nu pot să asigure surse proprii de apă potabilă în curtea unităţilor de învăţămînt, în cazul celor din mediul rural. “Un alt motiv pentru care unele unităţi şcolare nu au avizele este şi nesolicitarea autorizaţiilor sanitare sau vizelor anuale la termenele cerute”, a mai declarat dr. Dinisov.

Taguri articol


12