JALE MARE! Grădinițe cu... șobolani și locuri de joacă, adevărate PERICOLE!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără dovada deratizării!

JALE MARE! Grădinițe cu... șobolani și locuri de joacă, adevărate PERICOLE!

Social 29 Septembrie 2017 / 15:52 2555 accesări

Jale mare în unele grădinițe din Constanța! Specialiști ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au anunțat rezultatul acțiunii de control la unele grădinițe din Constanța. ”La trei dintre acestea nu există dovada deratizării, iar la una dintre acestea au fost văzuţi şobolani în subsol! Legumele şi fructele la două dintre acestea era depozitate în spaţii necorespunzătoare, iar la una chiar în beciul cu şobolani, motiv pentru care au fost retrase de la consum”, potrivit comisarului șef adjunct al CJPC, Horia Constantinescu.

Utilajele de măsură aparţin unei alte ere, dar au inspecţia metrologică! Cu acestea se cântăresc gramaje exacte, cu toate că ”TEHNIC NU SE POATE!”. De asemenea, au fost găsite deficienţe majore cu privire la calcularea meniului (subdimensionat caloric, cu toate că finanţare din partea părinţilor există)! Nu în ultimul rând, lipsa personalului calificat, a unor reţetare actualizate şi neadaptarea la cerinţele momentului fac imposibilă realizarea cu responsabilitate a unui meniu variat, corespunzător şi variabil!

”De exemplu: la două dintre unităţi, administratorul achiziţionează banane şi explică faptul că un copil mănâncă 250 g de banane la o masă (adică 2,5 banane). Necesarul se face în funcţie de aprecierea achizitorului şi nu în funcţie de meniu!”, explică șeful CJPC.

LOCURILE DE JOACĂ - ADEVĂRATE PERICOLE!

Comisarii au depistat locuri de joacă extrem de periculoase, iar la una dintre grădiniţe, spaţiile sanitare sunt necorespunzătoare! Reparaţiile la sistemele de ventilaţie şi/sau încălzire nu sunt făcute de ani, iar lipsa dotărilor în spaţiile de preparare şi pregătire a mesei este cruntă. Nu s-au aplicat sancțiuni, altele decât avertismente și obligarea de a lua măsuri rapide: interzicerea locurilor de joacă, scoaterea de la consum a materiilor prime depozitate neconform, efectuarea deratizării și dezinsecției etc.

BOLI TRANSMISE DE ȘOBOLANI!

Bolile pe care le pot transmite şobolanii şi muşcătura acestora pot fi letale; ei sunt purtătorii unor boli infecţioase grave pe care le transmit persoanelor care ajung în contact cu aceste animale infectate. Potrivit medicilor infecționiști, cea mai întâlnită boală infecţioasă pe care şobolanii o transmit la om este leptospiroza, care se transmite prin contactul cu urina animalului infectat, contaminarea solului sau a apei cu leptospire. O altă boală infecţioasă gravă pe care şobolanul o poate transmite omului este listerioza. Transmiterea bolii se poate face pe cale digestivă (alimente contaminate), respiratorie şi cutanată.



12