Jale mare în spitale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa : Sănătate pe muchie de... bisturiu

Jale mare în spitale

Eveniment 27 Mai 2010 / 00:00 1261 accesări

Spitalele din România trec printr-o perioadă fără precedent, în multe dintre clinicile unităţilor sanitare, medicamentele şi materialele sanitare fiind o raritate. Medicii au ajuns la disperare pentru că se văd nevoiţi să-şi trimită bolnavii acasă sau să apeleze la fel şi fel de artificii pentru a încropi un tratament. „Am ajuns să facem tot felul de combinaţii de medicamente pentru a ne trata pacienţii. În momentul de faţă ne lipsesc anestezice importante”, este declaraţia medicului şef al Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul celui mai mare spital din Constanţa – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă – dr. Gheorghe Nicolae. De asemenea, medicii Clinicii de Ortopedie au apelat la măsuri fără precedent, fiind nevoiţi să anuleze, ieri, trei operaţii. Bolnavii nu au bani, aşa că medicii nu au avut cum să-i opereze. „Azi (ieri - n.r.) ne lipseşte totul. Nu mai avem nimic, fapt care constituie un risc mare pentru pacienţi. Nu mai avem antibiotice, nu mai avem materiale de osteosinteză. Niciun pacient nu poate fi operat gratis”, a declarat medicul ortoped Valentin Orbeanu. Conducerea SCJU a decis ca activitatea în spital să se desfăşoare pe baza bugetelor alocate pe secţii însă, în opinia multor medici, această decizie nu rezolvă nimic. „Dacă bugetul pe secţii va fi sub nevoile noastre, este clar că avem de-a face cu o decizie inutilă. Ori operăm bolnavii şi nu ne mai luăm salariile, ori ne luăm salariile şi nu mai operăm bolnavii...”, este de părere dr. Orbeanu. S-a decis totuşi ca bolnavii să fie operaţi, însă pe banii lor. „Cu riscul de a primi o serie de reclamaţii, am apelat la această metodă. Oamenii s-au plâns că au plătit o viaţă şi acum nu beneficiază de nimic în spital. Din păcate, au dreptate, însă nici noi nu avem ce face”, spune medicul ortoped. Şeful Clinicii de Ortopedie, dr. Marius Enescu, este de părere că, în aceste condiţii, activitatea medicală trebuie sistată. „Avem intervenţii când, dacă nu administrăm antitrombotice, putem fi acuzaţi de malpraxis”, spune dr. Enescu. Şi colegul său, prof. univ. dr. Gheorghe Ionel Comşa, şeful Clinicii ORL, a declarat că probleme sunt întâlnite şi în clinica sa şi că au existat perioade când pacienţii şi-au cumpărat medicamente, dar şi că se văd nevoiţi să-şi programeze pacienţii, în lipsa banilor.

CU 40% MAI PUŢIN DECÂT NECESARUL. „Contractul cadru semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa este cu 40% mai mic decât necesarul”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. El a adăugat că a cerut Casei de Sănătate Constanţa 1,5 miliarde lei şi bani pentru facturile restante pentru că, la un moment dat, spitalul rămăsese şi fără soluţii perfuzoare. „Spitalul poate trata doar urgenţele majore. Suntem pe punctul de a rămâne fără anestezice. Atâţia bani avem, de atâţia îngrijim”, spune managerul. Dr. Căpăţână speră ca reducerile cu 25% ale salariilor să rămână în bugetul spitalului.

MEDICAMENTE DE URGENŢĂ, DIN SPONSORIZĂRI. Fundaţia SCJU - „Mecena” – a făcut o donaţie spitalului în valoare de 100 de milioane lei, bani cu care se vor cumpăra de urgenţă antibiotice şi materiale sanitare. „Facem apel la toţi cei care doresc să doneze; pot face acest lucru în contul fundaţiei (CUI 19122939, RO 62BRDE140SV42824081400 – BRD Constanţa)”, a declarat purtătorul de cuvât al SCJU, dr. Florian Stoian.



12