Examinarea minuţioasă a operei lui Ian Fleming de către un grup de medici britanici a dezvăluit adevărata natură a lui 007: cu 92 de unităţi de alcool în medie consumate săptămânal, James Bond este un alcoolic înrăit. Se ştie despre el că îi plac ţigările, alcoolul şi femeile, iar fraza lui favorită este ”Vodca Martini, agitată, nu amestecată”, evocă trei medici care semnează acest studiu original. În realitate, cocktailurile Martini-vodca trebuie amestecate şi nu trecute prin shaker pentru a fi agitate, scriu aceşti medici, care suspectează că faimoasa frază a lui Ian Fleming se referă la tremurul mâinilor la care duce alcoolul, pentru că, din cauza nivelului său de consum, James Bond prezintă un risc ridicat de maladii provocate de alcool şi moarte prematură.
Cei trei medici au analizat 12 romane în care Fleming povesteşte aventurile agentului secret britanic, pentru a-i calcula cu precizie consumul alcoolic. Rezultatul: agentul secret bea în special când este în misiune. ”Nu există decât o singură indicaţie de consum de alcool în afara serviciului”. În speţă, în cele 12 cărţi, medicii au decelat un total de 1.150 de unităţi de alcool consumate de 007. O unitate de alcool în Marea Britanie echivalează cu 10 ml sau 8 gr de alcool pur faţă de 10 gr în alte ţări. Excluzând din calcul zilele petrecute în închisoare, spital şi convalescenţă, în timpul cărora se poate presupune că James Bond nu bea, agentul a îngurgitat în medie 92 de unităţi alcoolice săptămânal, adică 736 de grame de alcool.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că 210 gr săptămânal, adică trei pahare de vin zilnic, constituie o limită; dacă este depăşită, consumul este considerat excesiv. Acesta devine riscant de la 280 gr şi nociv peste 420 gr. ”Consumul de alcool săptămânal de către James Bond este de patru ori mai mare decât doza maximă de dorit pentru un bărbat adult”, afirmă Patrick Davies, medic pediatru la spitalul public din Nottingham, cosemnatar al articolului. ”007 prezintă un risc considerabil să dezvolte o maladie a ficatului, o ciroză, să devină impotent şi să aibă alte probleme de sănătate legate de alcool, ba chiar să se rănească serios şi să moară din cauza alcoolismului său”, potrivit studiului. ”Noi recunoaştem că frecventarea teroriştilor internaţionali poate duce la băutură, dar l-am sfătui pe dl. Bond să consulte un medic şi să-şi reducă consumul de alcool la niveluri mai puţin periculoase”, conchid medicii.