James Cameron, marele câştigător la Globurile de Aur 2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

James Cameron, marele câştigător la Globurile de Aur 2010

Monden 19 Ianuarie 2010 / 00:00 557 accesări

James Cameron şi pelicula sa science-fiction “Avatar” s-au impus, duminică noapte, ca marii învingători ai celei de-a 67-a ediţie a Globurilor de Aur, în vreme ce alte producţii, ca “In the Air” şi “Precious” au fost marii perdanţi. James Cameron a fost distins cu trofeul pentru Cel mai bun regizor, iar “Avatar” a fost ales Cel mai bun film dramatic. ”Ceea ce facem noi este să fabricăm divertisment pentru marele public, asta este semnificaţia Globurilor de Aur”, a declarat regizorul James Cameron la ceremonia care a reunit marile vedete ale Hollywood-ului. “Avatar”, clasat pe prima poziţie în box office-ul nord-american pentru a cincea săptămână consecutiv, a adus deja 1,6 miliarde de dolari din încasări, apropiindu-se de recordul tuturor timpurilor deţinut de “Titanic”. Pelicula a avut adversari redutabili, ca “In the Air”, al lui Jason Reitman, cu şase nominalizări la principalele categorii dar care nu a câştigat decât premiul pentru Cel mai bun scenariu. “Precious”, de Lee Daniels, multiplu laureat la Festivalul de la Sundance, a trebuit să se mulţumească doar cu premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Seara Globurilor de Aur a fost un prilej de lansare a apelului pentru ajutorarea victimelor sesismului din Haiti, prin vocea actriţei Nicole Kidman. Globurile de Aur, decernate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) sunt considerate cele mai importante distincţii ale industriei de film din SUA, după Oscaruri, care vor fi decernate anul acesta pe 7 martie. Presa străină hollywoodiană a confirmat un an bun pentru Meryl Streep, care a fost distinsă cu premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol de comedie, “Julie & Julia” aducându-i cel de-al şaptelea Glob din carieră şi pentru Sandra Bullock, desemnată Cea mai bună actriţă într-un rol de dramă, “The Blind Side”. Jeff Bridges a fost desemnat Cel mai bun actor într-o dramă, pentru rolul din “Crazy Heart”, iar Robert Downey Junior, Cel mai bun actor de comedie, pentru interpretarea din “Sherlock Holmes”. Cel mai bun interpret al unui rol secundar a fost ales Christph Waltz, pentru rolul soldatului nazist din “Inglorious Basterds”, de altfel singura distincţie obţinută de filmul lui Quentin Tarantino. Ultima producţie a studiourilor Pixar, “La-haut”, a fost desemnată Cel mai bun film de animaţie, cea mai bună comedie fiind “Very Bad Trip”.

Trofeul special pentru întreaga carieră i-a fost acordat lui Martin Scorsese, care a primit distincţia Cecil B. DeMille în aplauzele sălii. Aflate la ediţia cu numărul 67, Globurile de Aur sunt considerate un adevărat barometru al Oscarurilor, 67,4% dintre peliculele premiate câştigând ulterior şi distincţia acordată de Academia Americană de Film pentru cel mai bun film. Prima ceremonie de decernare a premiilor Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood a avut loc în anul 1944, dar ideea statuetei cu un glob de aur înconjurat de o peliculă de film, formă în care se găseşte şi în prezent, a apărut în 1946. Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a luat fiinţă în 1943 şi era formată din opt jurnalişti. Astăzi, membrii asociaţiei reprezintă publicaţii din 55 de ţări din Europa, Asia, Australia şi America Latină, care însumează peste 250 de milioane de cititori. Numărul membrilor creşte în fiecare an cu maximum cinci jurnalişti. În fiecare an, membrii asociaţiei vizionează peste 300 de filme şi participă la festivaluri de profil pentru a descoperi noi filme interesante şi inovatoare.



12