Acompaniat de şefii unor triburi amerindiene, cineastul canadian James Cameron s-a pronunţat într-un discurs susţinut în oraşul Edmonton, împotriva expansiunii exploatărilor miniere de şisturi bituminoase, declarând că acestea riscă să devină „un blestem, dacă nu sunt exploatate corect”. Cunoscutul regizor al filmului „Avatar”, un SF realizat în 3D, perceput ca o alegorie a luptei dintre apărătorii naturii şi industriaşii care poluează, a vizitat timp de trei zile teritoriile vaste din statul canadian Alberta, desfigurate de exploatările de şisturi bituminoase. „Aici există resurse naturale extraordinare şi înţeleg perfect motivul pentru care toată lumea galopează către ele şi vor să le exploateze cât mai repede posibil, deoarece aici se află cea mai mare rezervă de petrol brut după cea din Arabia Saudită. Într-un viitor marcat de criza energetică, va fi un atu ce va schimba cu adevărat situaţia Canadei”, a precizat James Cameron.
Reprezentanţii organizaţiei ecologiste Sierra Club au reamintit cu această ocazie o declaraţie mai veche a cineastului canadian în care acesta afirma că pentru a-şi asigura un viitor sănătos, omenirea trebuie să renunţe cât mai repede posibil la petrol, cerându-i preşedintelui american Barack Obama să respingă proiectul unui oleoduct care ar fi trebuit să transporte petrolul extras din şisturile bituminoase din provincia Alberta până în SUA. În timpul conferinţei de presă organizată în Edmonton, mai mulţi şefi de triburi amerindiene locale au declarat că exploatările de şisturi bituminoase din regiune au un impact negativ asupra sănătăţii populaţiei locale, afectând, totodată, o serie de activităţi tradiţionale precum pescuit, vânătoare şi recoltarea fructelor de pădure. Unul dintre reprezentanţii acestor triburi a lansat un apel pentru iniţierea unei campanii de strângere de fonduri, susţinând că pentru a combate eficient în justiţie iniţiativa guvernului canadian, comunitatea locală are nevoie de 15 milioane de dolari şi de serviciile a 50 de avocaţi. James Cameron a cerut ca amerindienii canadieni să fie ascultaţi, asigurându-i de sprijinul său. „Localnicii de pe malurile râului Athabasca se tem să bea apă, să mănânce peşte şi să îşi lase copiii să facă baie în acest râu”, a explicat cineastul canadian.
Regizorul James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajele „Avatar” şi „Titanic”, regizate de James Cameron, reprezintă filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei cu 2,74 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.