NEVOIA DE SIGURANŢĂ Îmbunătăţirea siguranţei copiilor în şcolile din România a fost unul dintre subiectele intens dezbătute, vineri, de premierul Victor Ponta, miniştrii de resort şi prefecţi, la o videoconferinţă dedicată pregătirilor pentru deschiderea anului şcolar. Prim-ministrul este de părere că „degeaba avem profesori buni sau manuale bune, degeaba avem şcoli curate sau vopsite, dacă avem o stare de nesiguranţă, dacă avem violenţă în şcoli, dacă părinţii îşi duc sau îşi iau de la şcoală copiii cu teama că cine ştie ce s-a întâmplat”. De aceea, el a cerut ministrului de Interne ca, împreună cu cel al Educaţiei, să întocmească un plan naţional de acţiune, având ca obiective o colaborare mai bună între autorităţile competente, astfel încât să se asigure un grad mai mare de siguranţă în unităţile şcolare şi în preajma lor: „Nu vom putea niciodată să evităm toate accidentele, însă putem să oprim un fenomen care a evoluat în sens negativ în ultimii ani. Ceea ce văd la televizor copiii noştri îndeamnă la violenţă, agresivitate şi ură, însă avem obligaţia să luăm toate măsurile pe care le putem lua pe termen mediu şi lung”. Premierul Ponta atras atenţia că 7% dintre şcoli nu au garduri şi doar 25% au pază, cerând stabilirea unui termen pentru soluţionarea problemelor.
„PRIVAŢII”, LA CONTROL Când a venit rândul vicepremierului Liviu Dragnea, acesta a „atacat” problema şi din alt unghi. El susţine că e necesară o analiză care să arate câte şcoli au contracte de pază cu firme private şi ce sume se plătesc din bugetul public pentru respectivele societăţi. În fapt, el crede că ar fi ideală eliminarea finanţării de la buget a acestor firme de pază. Mai mult, Dragnea consideră că dacă s-ar suplimenta personalul din Poliţie şi Jandarmerie care să se ocupe de siguranţa şcolilor, în detrimentul firmelor private de pază, ar fi mult mai bine. În replică, prefectul de Iaşi, Romeo Olteanu, a susţinut că aceste firme ar fi mai ieftine şi plătite din banii părinţilor, nu de la buget. Intervenţia l-a făcut pe Dragnea să remarce faptul că prefectul are „o grijă“ pentru firmele private. Reprezentanţii Jandarmeriei i-au amintit premierului că o firmă privată se ocupa de paza Universităţii Iaşi atunci când un bărbat cu afecţiuni psihice a intrat în instituţie cu o grenadă. „Vreau să găsim soluţii ca siguranţa să fie reală, nu doar să facem nişte contracte ca să câştige nişte firme. Recunosc şi am tot respectul pentru toată activitatea firmelor private, dar recunosc că primul meu impuls e de a mă baza pe Poliţie şi pe Jandarmerie“, a răspuns Ponta.
RESPONSABILITĂŢI LOCALE La rândul său, ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că, în conformitate cu planul de acţiune propus, toate firmele private şi ceilalţi participanţi la asemenea acţiuni „vor primi o subordonare totală Poliţiei şi, după caz, Jandarmeriei”. Spre finalul videoconferinţei, premierul Ponta a menţionat că dotarea şcolilor, starea infrastructurii acestora şi achiziţia de microbuze pentru transportul elevilor sunt în responsabilitatea autorităţilor locale, iar de profesori, manuale şi de ce se învaţă „se ocupă“ Ministerul Educaţiei. Totodată, el a cerut reducerea birocraţiei şi eliminarea suprapunerilor decizionale dintre autorităţile locale şi structurile Ministerului Educaţiei.