Japonezii i-au explicat lui Făgădău cum e cu infrastructura. S-o prinde ceva?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Japonezii i-au explicat lui Făgădău cum e cu infrastructura. S-o prinde ceva?

Administrație 12 Iulie 2018 / 19:49 1796 accesări

Că municipiul Constanța e praf la capitolul infrastructură nu mai e un secret pentru nimeni. Nici promisiunile primarului Decebal Făgădău că lucrurile se vor îmbunătăți nu ne surprind, așa cum nu ne miră nici nerespectarea lor. Cu toate acestea, administrația constănțeană pare măcar că mimează încercările de a îmbunătăți calitatea infrastructurii. Așa se face că, recent, o echipă de experți japonezi în urbanism și planificare urbană împreună cu reprezentaţi ai Băncii Mondiale au organizat joi, la Constanţa, un seminar cu tema „Calitate în Infrastructură”. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai Zonei Metropolitane Constanţa, dar şi operatori de servicii publice din municipiu. În cadrul schimbului de bune practici, specialiştii niponi au împărtăşit din experienţa acumulată în dezvoltarea conceptului de „oraș compact“ a localităţii Toyama, au fost prezentate concepte de design urban aplicate în transformarea orașului Yokohama, și, de asemenea au fost dezbătute idei referitoare la o mai bună planificare spațială şi incluziune socială.

„Prezenţa experţilor japonezi la Constanţa vine după ce, în luna octombrie a anului trecut, o delegaţie a Zonei Metropolitane Constanţa s-a deplasat în Japonia pentru a învăţa mai mult din experienţa de dezvoltare urbană a oraşelor nipone. Astăzi, cinci experţi japonezi din Yokohama, Tokyo şi Osaka au sosit aici, pentru a discuta în detaliu, modul în care aceste oraşe au rezolvat o serie de probleme cu care Constanţa se confruntă în momentul de faţă”, a declarat Marcel Ionescu-Heroiu- specialist senior dezvolatare urbană din cadrul Băncii Mondiale.

“Sperăm că această întâlnire se va concretiza printr-un sprijin efectiv din partea partenerilor japonezi, prin accesarea unor programe de finanţare, în special în ceea ce priveşte elaborarea unor studii şi expertize tehnice, dar şi a unor proiecte în domeniul incluziunii sociale”, a declarat Ani Merlă, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Muncipiului Constanţa.

După întâlnire, delegaţia japoneză a vizitat împreună cu autorităţile locale mai multe zone din oraş, iar experţii niponi au văzut la faţa locului proiectele deja realizate din fonduri europene şi de la bugetul local. Aceştia au văzut, în teren, problemele cu care oraşul Constanţa se confruntă, mai ales în ceea ce priveşte regenerarea urbană şi incluziunea socială. Întâlnirea face parte din Programul de Asistență Tehnică pentru Dezvoltare Urbană Sustenabilă dintre România și Japonia, desfășurat cu sprijinul Centrului de Dezvoltare a Schimbului de Bune Practici din Tokyo, centru înființat de Banca Mondială. Ce roade vor da aceste demersuri, doar timpul va arăta.



12