Japonia s-a cutremurat din nou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Japonia s-a cutremurat din nou

Externe 08 Aprilie 2011 / 00:00 743 accesări

Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,4 grade, a zguduit, ieri seară, la ora locală 23.32, prefectura japoneză Miyagi şi zonele vecine cu aceasta, devastate deja de cutremurul şi valul seismic de la 11 martie, a anunţat Agenţia Japoneză de Meteorologie, care a emis o alertă de tsunami. Seismul s-a produs la 40 de kilometri sub pământ, în largul coastei prefecturii Miyagi. Institutul american de Geofizică USGS a localizat mişcarea telurică la 100 de kilometri depărtare de Sendai şi 140 de kilometri de Fukushima. Seismul a avut loc la 345 de kilometri de capitala Tokyo, unde mai multe clădiri s-au zgâlţâit vreme de aproximativ un minut. Autorităţile japoneze au ordonat populaţiei din nord-estul ţării să plece din zonele de coastă şi să se mute în zone mai înalte, din cauza pericolului de tsunami ce puteau ajunge până la doi metri înălţime. Seismul a fost urmat, la mai puţin de un minunt, de un altul cu aceeaşi magnitudine dar produs la o adâncime mai mică, de 25 de kilometri sub fundul mării, potrivit USGS.

Sesimele de ieri au provocat pene de curent electric la Fukushima şi Yamagata, dar autorităţile spun că la cele şase reactoare de la centrala Fukushima I nu s-au înregistrat avarii suplimentare. De asemenea, autorităţile au spus că nu s-au înregistrat evenimente deosebite la centrala nucleară Onagawa, aflată în prefectura Miyagi, unde seismul s-a simţit cel mai puternic. Tokyo Electric Power Company a anunţat că deocamdată nu au apărut probleme noi la niciunul din cele şase reactoare ale centralei Fukushima, după cutremurul produs ieri în largul nord-vestului Japoniei, calificat de experţii niponi drept o replică a cutremurului de peste 9 grade produs la 11 martie. De asemenea, prefectura Miyagi, unde s-a resimţit cel mai tare cutremurul, a anunţat că nu s-au înregistrat pagube. Seismul şi valurile seismice din 11 martie, cea mai gravă calamitate care a lovit Japonia după Cel de-al Doilea Război Mondial, au făcut aproape 23.000 de morţi şi dispăruţi, dintre care 9.199 decese confirmate, potrivit unui ultim bilanţ provizoriu al poliţiei.

Seismologii din Sahalin, Extremul Orient rus, tocmai anunţaseră ieri că ei considerau probabilă repetarea cutremurului din 11 martie şi a valului seismic în apropierea coastei Japoniei. Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de Seismologie al Institutului pentru Geologia Marină şi Geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, susţine că epicentrul cutremurului ar fi cel mai probabil amplasat la circa 200 km est de epicentrul seismului din 11 martie. ”Este acolo o anumită zonă care acum iese în evidenţă şi în care nu a fost încă un cutremur puternic”, a menţionat el. Anterior, un expert nord-coreean estima că seisme cu magnitudinea între 7 şi 8 grade vor continua în această regiune, pe durata mai multor decenii.

• Urme de radioactivitate • Autorităţile chineze au depistat urme slabe de iod radioactiv 131 în spanacul cultivat în China, în timp ce în Coreea de Sud, numeroase şcoli au fost închise de teama ploilor ce ar putea conţine elemente radioactive provenite de la centrala japoneză Fukushima. Acesta este primul caz de legume chinezeşti contaminate cu radiaţii de la accidentul de la Fukushima. Pe fondul precipitaţiilor din regiune, peste 130 de şcoli primare şi grădiniţe din provincia Gyeonggi, în jurul capitalei sud-coreene Seul, au fost închise ieri. Miercuri, biroul a cerut anularea sau reducerea duratei cursurilor, din cauza ”anxietăţii tot mai mari a părinţilor şi elevilor”. Într-o altă provincie, Chungcheong de Nord, activităţile în aer liber cum ar fi fotbalul au fost anulate. Îngrijorarea a crescut în Coreea de Sud, una dintre ţările cele mai apropiate de Japonia, după ce agenţia de meteorologie a anunţat că rafalele de vânt din sud-est ar putea transporta elemente radioactive provenind de la Fukushima. Nivelul elementelor radioactive în apă este prea scăzut pentru a fi periculos pentru sănătate, a precizat, ieri, biroul premierului, cerându-le serviciilor educative să nu îngrijoreze părinţii.

• Alimente contaminate, la 25 de ani de la Cernobîl • Localnicii din cel puţin două districte ucrainene continuă să mănânce alimente contaminate, la 25 de ani de la dezastrul nuclear din Cernobîl, potrivit unui studiu Greenpeace. Autoarea raportului, Irina Labunska, susţine că produse comune, ca laptele, ciupercile, fructele de pădure şi cartofii sunt contaminate radioactiv, la un nivel alarmant. Studiul indică zonele Rivne şi Zhitomir din nord-vestul Ucrainei drept zone de pericol. De exemplu, laptele din Rivne ar avea un nivel de radioactivitate de 16 ori peste limita normală. Potrivit lui Labunska, autorităţile ucrainene nu mai testează de doi ani nivelul de contaminare. Estimările variază în legătură cu bilanţul final al dezastrului de la Cernobîl. Greenpeace vorbeşte de peste 200.000 de victime dar, potrivit unui raport din 2005 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 4.000 de persoane ar fi murit din cauza expunerii la radiaţii.



12