Jaroslaw Kaczynski a refuzat condoleanţele lui Vladimir Putin după moartea lui Lech Kaczynski

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jaroslaw Kaczynski a refuzat condoleanţele lui Vladimir Putin după moartea lui Lech Kaczynski

Externe 15 Iulie 2010 / 00:00 560 accesări

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, decedat în accidentul de la Smolensk, a refuzat condoleanţele premierului rus, Vladimir Putin, mărturiseşte el într-un interviu acordat revistei ”Gazeta Polska”. La câteva ore de la accident, în cursul nopţii de 10 spre 11 aprilie, Jaroslaw Kaczynski a sosit la Smolensk pentru identificarea corpului fratelui său. Premierul rus era şi el prezent la locul accidentului, precum şi premierul polonez, Donald Tusk.

Potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, ”rolul premierului Tusk şi al premierului Putin nu erau foarte clare”. ”Din punctul meu de vedere, nici unul, nici celălalt nu îi acordaseră preşedintelui Lech Kaczynski respectul necesar”, afirmă Jaroslaw Kaczynski. Avionul Tupolev-154, la bordul căruia se aflau 96 de persoane, inclusiv Lech Kaczynski, s-a prăbuşit pe 10 aprilie, în condiţii de ceaţă, înainte de aterizarea pe aeroportul din Smolensk. ”Voi face tot posibilul pentru ca toţi cei care au contribuit la acest accident să suporte consecinţele legale, politice şi morale”, afirmă Jaroslaw Kaczynski, precizând că, de acum înainte, acesta va fi principalul său obiectiv personal şi politic. ”Nu este necesară o anchetă pentru a stabili persoanele responsabile, pe plan politic, pentru această catastrofă”, subliniază Kaczynski, sugerrând că o parte din responsabilitate le aparţine premierilor rus şi polonez. Liderul Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, trage la răspundere Guvernul, pentru tragedia de la Smolensk, soldată cu moartea fratelui său. El spune că Platforma Civică, partidul la guvernare care a organizat evenimentul, este responsabil din punct de vedere politic pentru catastrofă. Când a fost informat despre dezastru, de către ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, liderul Lege şi Justiţie ar fi spus că ”dezastrul a fost rezultatul politicii criminale a guvernului, care nu a cumpărat avioane noi”. Jaroslaw vorbeşte şi despre deplasarea sa la Smolensk, după accident, notând că s-au făcut opriri frecvente şi s-a condus încet, pentru a se permite delegaţiei premierului Donald Tusk să ajungă înaintea reprezentanţilor Lege şi Justiţie.

Între timp, o solicitare pentru deshumarea resturilor umane ale fostului deputat polonez Przemyslaw Gosiewski, decedat în accidentul aviatic de la Smolensk, a fost depusă la Parchetul Militar din Varşovia. Solicitarea a fost formulată de Rafal Rogalski, reprezentantul legal al rudelor victimelor accidentului de la Smolensk, la dorinţa văduvei fostului deputat, Beata Gosiewska. Aceasta consideră că Parchetul a făcut o eroare prin faptul că nu a ordonat efectuarea unei autopsii asupra corpului soţului ei. La trei luni de la accident, anchetatorii ruşi încă nu au furnizat toate documentele despre examinarea post-mortem efectuată la Moscova. Beata Gosiewska afirmă că există numeroase întrebări fără răspuns privind accidentul aviatic de la Smolensk.



12