Jean Constantin va avea bust şi teatru, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jean Constantin va avea bust şi teatru, la Constanţa

Cultură 28 Mai 2010 / 00:00 711 accesări

Îndrăgitul şi regretatul fiu al Constanţei, Jean Constantin, va rămâne peste veacuri în memoria oraşului pe care l-a iubit toată viaţa sa. Deşi plecarea dintre cei vii a maestrului s-a făcut pe fondul unei dezbinări şi lupte politice de proporţii dezastruoase la nivel naţional, toţi cei pe care „Nea Jean” dorea să îi vadă zâmbind se simt, de astăzi, şi mai singuri. Tot ceea ce se mai poate face pentru ca moartea marelui artist să nu însemne doar un gol sufletesc este ca viaţa acestuia să rămână un izvor dătător de speranţă pentru inimile însetate de frumos şi un simbol al bucuriei pentru Constanţa, locul său de suflet. Pentru ca sufletele constănţenilor să se bucure în continuare, autorităţile locale doresc ca numele lui Jean Constantin să fie păstrat pe frontispiciul Teatrului de Stat, iar o statuie ce reprezintă bustul actorului să fie construită în vecinătatea instituţiei de cultură. Proiectele care privesc cinstirea memoriei lui Jean Constantin au fost confirmate ieri, la Teatrul de Stat, chiar în momentul depunerii de flori la sicriul regretatului talent. „L-am iubit foarte mult pe Jean Constantin, eu am crescut şi am trăit cu filmele lui. A fost un om foarte şmecher: a iubit, a cântat şi a dansat pentru publicul lui, fără să ţină cont, câteodată, de faptul că era bolnav. Cu toată criza economică, vom face un bust al lui Jean Constantin, pe care îl vom amplasa în Constanţa \", a declarat primarul Constanţei, Radu Mazăre.

„O să-l facem cetăţean de onoare al judeţului. Am înţeles că domnul primar Radu Mazăre face acelaşi lucru la nivelul municipiului Constanţa: i-a alocat un spaţiu de onoare la cimitir unde vrem să-i facem împreună un bust, să-l onorăm. O să reiau ceea ce s-a discutat şi miercuri, la şedinţa Consiliului Judeţean, când am aflat vestea: schimbăm denumirea Teatrului de Stat în Teatrul de Stat „Jean Constantin”! Sunt mai multe proiecte pe care vrem să le facem pentru cinstirea marilor artişti pe care i-a dăruit Constanţa”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. După ce a aprins o lumânare în memoria îndrăgitului actor, acesta a mărturisit: „Ca artist, prin ceea ce a făcut în viaţă, Jean Constantin nu va muri niciodată!”.

Nicuşor Constantinescu a subliniat că distincţia post-morten amintită va fi acordată artistului chiar în cadrul primei şedinţe a Consiliului Judeţean Constanţa. Vizibil emoţionat de tristul eveniment, acesta a amintit de înalta ţinută morală şi profesională cu care actorul şi-a onorat oraşul: „Tot ceea ce însemna litoralul românesc înainte de 1989 era promovat de filmele cu Jean Constantin, Mihăilescu-Brăila, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu. Asta este adolescenţa generaţiei mele, cu aceste imagini am crescut, ne-am bucurat şi ne vom bucura ori de câte ori vom revedea aceste pelicule. El a murit doar fizic, rămâne în cinematografia şi în istoria teatrului cu tot ceea ce a realizat până acum. (...) Era un om de o modestie extraordinară! Este un simbol al generaţiei ante-decembriste, cel puţin prin filmele sale despre litoral, “BD la munte şi la mare” fiind printre cele mai importante în context”.

Prezent în foaierul Teatrului de Stat, unde a fost depus sicriul maestrului, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Zgabercea, a declarat, la rândul său: „Este o pierdere extraordinar de mare pentru Constanţa, pentru teatrul şi filmul românesc. Din păcate, aceşti stâlpi ai culturii dispar unul câte unul şi e foarte greu să sprijinim bolta în continuare. “Nea Jean”, cum îi spuneau apropiaţii, lasă un gol imens în urma sa şi este foarte greu de recuperat această pierdere. Suntem pregătiţi să acordăm titlul de cetăţean de onoare al judeţului şi să facem toate demersurile pentru cinstirea acestui moment”.



12