A 84-a ediţie a premiilor Oscar a suscitat o singură mare surpriză, consemnând triumful neaşteptat al actorului francez Jean Dujardin la categoria Cel mai bun actor în rol principal în faţa unor nume grele precum George Clooney, Brad Pitt şi Gary Oldman. A fost fără îndoială seara lui Jean Dujardin, aflat la prima nominalizare şi prima victorie şi probabil că va mai trece ceva timp până la măcar o nouă nominalizare. Jean Dujardin a devenit astfel primul actor francez care a primit un premiu Oscar, din istoria acestor premii ce a început în 1927. Ca şi regizorul Michel Haznavicius, Jean Dujardin era un mare necunoscut la Hollywood cu numai nouă luni în urmă. Periplul extraordinar al producţiei franceze „L`Artiste / Artistul” a început la Cannes, unde a primit primele premii importante. Puţini se aşteptau ca lungmetrajul mut şi alb-negru să fie însă recompensat cu cele mai importante premii, respectiv Cel mai bun film al anului şi Cel mai bun regizor, în detrimentul producţiilor autohtone, la care s-au mai adăugat alte trei premii la categoriile Cel mai bun actor în rol principal, Cele mai bune costume şi Cea mai bună coloană sonoră originală.
Lungmetrajele „L`Artiste / Artistul” şi „Hugo” au fost marile câştigătoare cu câte cinci distincţii. „Hugo”, primul film 3D al legendarului cineast american Martin Scorsese, a primit cum era de aşteptat cele mai importante premii tehnice pentru imagine, scenografie, montaj de sunet, mixaj de sunet şi efecte vizuale. Cele două producţii erau, de altfel, filmele cu cele mai multe nominalizări, „Hugo” cu 11 şi „L`Artiste / Artistul” cu zece nominalizări. „Mi-am uitat până şi discursul de mulţumire”, a declarat Michel Hazanavicius, vizibil emoţionat, după ce a primit statueta Oscar din mâinile lui Michael Douglas. „Acum sunt cel mai fericit regizor din lume”, a mai adăugat acesta.
O confirmare a fost atribuirea celei de-a treia statuete Oscar lui Mery Streep pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru filmul biografic „The Iron Lady”. Meryl Streep era favorită, iar câştigarea celui de-al treilea premiu din carieră este pe deplin meritată pentru un film scos din mediocritate doar de interpretarea sa magistrală. „Când mi-am auzit numele m-am gândit că jumătate din America va spune: „Din nou ea!””, a declarat Meryl Streep care a primit statueta din mâinile actorului britanic Colin Firth. „Doresc să le mulţumesc tuturor prietenilor mei prezenţi aici sau dispăruţi dintre noi, pentru şansa de a avea această carieră incredibilă”, a mai adăugat ea. Veteranul Christopher Plummer, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai tuturor timpurilor, a câştigat în premieră premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru prestaţia din comedia romantică „Beginners”. Legendarul actor canadian, în vârstă de 82 de ani, a devenit astfel cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar. „Dragă, eşti cu doar doi ani mai bătrână decât mine. Unde ai fost până acum, toată viaţa mea?”, a spus amuzat actorul, pe scenă „vorbind” cu statueta Oscar. Christopher Plummer a mai fost nominalizat în 2010, pentru „The Last Station”. Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat de Octavia Spencer cu producţia „The Help / Culoarea sentimentelor”.
Pelicula iraniană „A Separation”, regizată de Asghar Farhadi, a fost desemnată Cel mai bun film într-o limbă străină. Aceeaşi producţie, o dramă impresionantă despre destrămarea unei familii, are în palmares alte numeroase premii, printre care Globul de Aur 2012 şi Ursul de Aur la Berlinala din 2011. Pelicula „Rango” a fost încununată drept Cel mai bun film de animaţie.