Jean Pădureanu va fi înmormântat duminică, la Bistrița

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jean Pădureanu va fi înmormântat duminică, la Bistrița

Sport 30 Decembrie 2016 / 16:34 841 accesări

Jean Pădureanu, fostul preşedinte al Gloriei Bistrița, va fi înmormânat duminică, în prima zi a lui 2017, la Cimitirul Evanghelic din Bistrița, trupul său fiind depus vineri după-amiază în capela Cimitirului Evanghelic. „Pentru toți cei ce l-au cunoscut și prețuit ca OM și susținător al fotbalului bistrițean și românesc, care doresc să își ia rămas bun de la el, anunțăm că trupul neînsuflețit va fi depus astăzi, 30 decembrie 2016, la Capela Cimitirului Evanghelic din Bistrița, de pe Bulevardul General Grigore Bălan. Mâine, 31 decembrie 2016, la ora 13.00, va avea loc Slujba de Priveghere (în aceeași locație), iar duminică, 1 ianuarie 2017, de la ora 13.00, va avea loc slujba de înmormântare”, a anunțat familia lui Jean Pădureanu. Fostul președinte al Clubului Sportiv Gloria Bistrița, supranumit „Lordul”, a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 80 de ani, după o grea suferință, în timp ce se afla internat în Secția de Oncologie a Spitalului de Urgență Bistrița.

Pădureanu, cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc, a fost condamnat în 2014 la închisoare pentru fraudele din așa-numitul „Dosar al Transferurilor”, acesta reprezentând momentul în care problemele sale de sănătate s-au înmulţit şi s-au agravat. Suferea de mai mulţi ani de diabet, având şi probleme cardiace şi fiind diagnosticat cu boala Alzheimer după ce a fost încarcerat. El a fost condamnat pe 4 martie 2014 la trei ani şi patru luni închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. A fost găsit vinovat de către instanță pentru declararea unor sume mai mici în cazul transferurilor fotbaliștilor Ionel Ganea și Lucian Sînmărtean la cluburile VfB Stuttgart, respectiv Panathinaikos Atena. Din cauza problemelor de sănătate, Pădureanu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava şi a fost eliberat condiţionat pe 18 iunie 2015.

Jean Pădureanu s-a născut pe 22 martie 1936 la Băileşti, în judeţul Dolj. A fost jucător la echipa locală, apoi a trecut la Universitatea Craiova şi mai apoi la CCA-Steaua şi Gloria Bistriţa. În 1964, pe vremea când încă era jucător activ şi nu se retrăsese definitiv din activitate, Pădureanu a devenit vicepreşedinte al clubului din Bistriţa. Ulterior a preluat funcţia de preşedinte. Cu el la conducere, Gloria a reuşit să promoveze în Divizia A în 1990, iar cea mai bună clasare s-a înregistrat în 2003, atunci când echipa a încheiat sezonul pe ultima treaptă a podiumului. Gloria a triumfat în Cupa României în 1994. În 1995, Pădureanu a fost numit preşedinte la Rapid București, dar a revenit la Gloria doi ani mai târziu.

În 2012, Jean Pădureanu a fost numit preşedintele Consiliului Director al Gloriei, iar la începutul anului 2013 a rămas doar cu funcţia de preşedinte de onoare. Tot la începutul anului 2013, pe 22 ianuarie mai exact, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa a luat decizia ca stadionul orașului să poarte numele lui Pădureanu. Sub comanda sa, Gloria Bistriţa a fost echipa care a strâns 21 de sezoane consecutive în prima ligă. Doar Steaua şi Dinamo se mai pot mândri cu o asemenea performanţă în acea perioadă.

Jean Pădureanu a fost indicat în numeroase rânduri ca fiind unul dintre „arhitecţii” celebrei Cooperativei din anii '90. „Cooperativa” reprezenta un sistem de aranjare a meciurilor din Divizia A, sistem în urma căruia erau decise echipele care urmau să retrogradeze sau cele care se luptau pentru titlu. În urmă cu câţiva ani, cu puţin timp înainte ca Gloria Bistriţa să dispară ca şi club, Pădureanu nega că ar fi fost părtaş la jocuri de culise: „Criza ne-a dus în situaţia asta. Mi-ar părea foarte rău să nu supravieţuim, pentru că am pus suflet foarte mult şi n-am fost preocupat să fac avere. Aş regreta şi m-aş răsuci şi-n mormânt dacă această echipă ar dispărea. Cum să nu fi putut să mă îmbogăţesc? Nu regret însă că n-am făcut-o. Cu 25-30 de ani în urmă, tot pe acest motiv a divorţat soţia de mine. N-am avut copii şi mi-a pus problema asta: să pun pentru ziua de mâine. Cooperativa? Erau invidioşi. Ziceau „Uite unde au ajuns ţăranii ăştia de la Bistriţa!” şi începeau să înflorească între ei că Pădureanu a făcut-o pe aia, a făcut-o pe aia… Poveşti. Ce-am făcut rău au fost doar nişte reciprocităţi. Au fost fără bani, fără nimic. Cu asta am greşit, dar aşa erau vremurile. Gloria le-a început? Le-au făcut cluburile mari. Dacă alţii reuşeau să ia campionate şi cupe trebuia să copiez ceva. Nu a existat Cooperativă. Astea sunt poveşti”.



12