Cineastul franco-elveţian Jean-Luc Godard, căruia îi va fi decernat, în luna noiembrie, premiul Oscar pentru întreaga carieră, a anunţat că nu se va deplasa la Los Angeles pentru a-şi primi statueta. ”După două luni de schimburi epistolare cordiale cu Tom Sherak, preşedintele Academiei, Jean-Luc Godard ne-a anunţat cu regret că nu va putea asista la gala de pe 13 noiembrie”, se afirmă în comunicatul emis de Academia de Film americană, care nu explică însă şi motivele care l-au determinat pe cineast să ia această decizie. Jean-Luc Godard, în vârstă de 79 de ani, a mulţumit încă o dată pentru premiu şi le-a adresat urări de bine ”celor trei muschetari”, aşa cum le-a spus regizorului Francis Ford Coppola, actorului Eli Wallach şi criticului de cinema Kevin Brownlow. În seara galei, Academia de Film americană va aduce un omagiu cineaştilor premiaţi, difuzând extrase din filmele lor şi declaraţiile unor admiratori, foarte numeroşi la Hollywood. Statueta va fi expediată la domiciliul din Elveţia al lui Jean-Luc Godard.
După ce Academia de Film americană a anunţat că Jean-Luc Godard va primi premiul Oscar onorific, directorul executiv al instituţiei, Bruce Davis, a declarat pentru publicaţia ”The Hollywood Reporter” că nu s-a putut lua legătura cu regizorul şi că nu se ştie dacă acesta va participa la ceremonie. Tăcerea cineastului a dat naştere la speculaţii potrivit cărora va refuza premiul, fiind cunoscută aversiunea acestuia faţă de Hollywood. La începutul lunii septembrie, Jean-Luc Godard a părut interesat de o eventuală călătorie la Los Angeles, declarând că va veni să îşi ridice statueta, dacă timpul i-o va permite. Academia de Film americană a decis, anul trecut, să mute ceremonia decernării premiilor Oscar onorifice în cadrul unui banchet separat, organizat în luna noiembrie, pentru a câştiga mai mult timp pentru celelalte trofee din timpul galei Oscarurilor. De-a lungul timpului, doar câţiva destinatari ai acestor premii nu au venit să ridice celebra statuetă, printre care s-a numărat şi Audrey Hepburn, care a şi murit în acel an, 1993.
Jean-Luc Godard are şi faima de a nu apărea la evenimente formale. În 2007, ar fi trebuit să fie prezent la ceremonia Academiei Europene de Film, când i s-a decernat premiul pentru întreaga activitate. În ultimul moment, acesta a decis să stea acasă, motivându-şi absenţa printr-un mesaj bizar. Jean-Luc Godard este cunoscut pentru ideile sale comuniste şi pentru faptul că mereu a avut o părere proastă despre SUA şi Hollywood. Deşi filmul său ”A bout de souffle / Cu sufletul la gură” din 1960 a devenit un clasic şi l-a făcut celebru, transformându-l pe regizor într-unul din promotorii Noului Val cinematografic francez, cineastul a refuzat constant ofertele marilor studiouri şi a făcut aproape toate cele 70 de filme ale sale din bani puţini, în limba sa maternă. A fost recompensat, de-a lungul carierei sale, cu numeroase premii, printre care Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, pentru ”Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution”, în 1965, Ursul de Argint pentru ”Une femme est une femme”, în 1961, un premiu César onorific în 1998 şi un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene, în 2007.