Jertfa şi Învierea lui Hristos, ilustrate în icoane din secolele XVIII - XIX

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jertfa şi Învierea lui Hristos, ilustrate în icoane din secolele XVIII - XIX

Cultură 14 Aprilie 2012 / 00:00 1295 accesări

Săptămâna Mare constituie un bun prilej pentru creştinii ortodocşi de a rememora şi cinsti Cutremurătoarele Patimi ale lui Hristos, pentru a primi, aşa cum se cuvine, vestea Învierii.

Creştinii din satul tradiţional românesc, marcaţi de tragismul evenimentelor din Săptămâna Patimilor, au imortalizat aceste secvenţe din ultimele clipe pământene ale lui Iisus Hristos, înainte de Înviere, în icoane pe care ei înşişi le-au pictat. Muzeul de Artă Populară (MAP) din Constanţa găzduieşte o valoroasă expoziţie permanentă cu astfel de icoane pictate pe sticlă sau pe lemn, care datează din secolele XVIII - XIX. Deosebit de emoţionante sunt episoadele imortalizate în culoare, pe sticlă, în tehnică naivă, precum „Răstignirea“, „Plângerea lui Iisus“ sau „Maica Domnului Jalnică“. Acestora li se adaugă şi scene semnificative, care redau bucuria Învierii Domnului. Icoanele ce se află în patrimoniul importantului muzeu de etnografie provin din renumite centre de iconari precum Nicula, Gherla, Şcheii Braşovului, Ţara Oltului sau aparţin unor ateliere de şcoală greacă şi rusă (secolele XVIII-XIX).

Expoziţia permanentă se află situată la parterul instituţiei de cultură.

În acest weekend, Muzeul de Artă este deschis doar sâmbătă, de la ora 09.00 şi până la ora 15.00, iar duminică şi luni este închis. O altă expoziţie - temporară, de această dată - ilustrează praznicul cel mare al creştinătăţii, „Sărbătoarea Paştelui la români”.

Taguri articol


12