Jihadişti europeni pot pătrunde fără vize în SUA!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obama avertizează:

Jihadişti europeni pot pătrunde fără vize în SUA!

Externe 01 Iulie 2014 / 00:00 386 accesări

Preşedintele SUA a avertizat că europeni care adoptă cauza jihadului în Siria şi Irak pot călători cu ajutorul paşaportului pe care-l deţin, fără vize, în SUA. ”Anumiţi europeni simpatizează cauza liderilor sunniţi şi se duc în Siria. Alţii se duc în Irak, obţin o experienţă de luptă şi se întorc”, a declarat Obama într-un interviu difuzat duminică pe postul ABC. ”Aceşti combatanţi au paşapoarte europene, ei nu au nevoie de vize pentru SUA”, a continuat Obama. Împotriva ofensivei-fulger a insurgenţilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în nordul Irakului, preşedintele american a trimis câteva zeci de consilieri militari la Bagdad, pentru a susţine forţele irakiene, dar a îndepărtat ideea unei intervenţii a trupelor americane.

Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 780 de francezi sunt în drum către Siria, au luptat în războiul din această ţară sau au revenit din ea. Belgia estimează la 200 numărul cetăţenilor săi aflaţi în acest caz, iar Marea Britanie - la 400. Mehdi Nemmouche, un francez suspectat că a ucis patru persoane la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, pe 24 mai, ar fi petrecut peste un an în Siria, unde a luptat alături de anumiţi combatanţi, potrivit procurorului Parisului. ”În faţa acestor riscuri, trebuie să ne ameliorăm politica de supraveghere şi culegerea de informaţii la faţa locului. La un moment dat, vom ataca organizaţiile care ne vizează”, a adăugat Obama. La Washington este dezbătută problema oportunităţii atacurilor aeriene. Ele sunt excluse pentru moment, dar Pentagonul a dezvăluit, săptămâna trecută, că operează drone în spaţiul aerian al Bagdadului, pentru a proteja militari şi diplomaţi americani.

În opinia reprezentantului republican Peter King, declaraţiile preşedintelui nu sunt suficiente. ”Trebuie să fie foarte ofensiv. Siria este cea mai mare ameninţare la adresa noastră. Nu doar mii de europeni care se duc în Siria au vize de intrare în SUA, ci, la ora actuală, în Siria sunt peste 100 de americani”, a declarat King, un membru al Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor. Unul dintre aceşti americani a comis, în mai, un atentat sinucigaş cu un camion plin de explozivi, în nordul Siriei, potrivit Departamentului de Stat.

NOI VICTIME ÎN SIRIA Cel puţin 14 persoane au fost ucise, ieri, într-un atac cu obuze lansat de rebeli asupra oraşului Idleb, din nord-vestul Siriei, după ce raiduri ale armatei asupra acestei provincii s-au soldat, duminică, cu 27 de morţi. De asemenea, armata a desfăşurat, ieri, noi raiduri asupra provinciei, situată în apropiere de graniţa cu Turcia, potrivit militanţilor, care anunţă escaladarea violenţelor. Provincia Idleb este controlată aproape în totalitate de rebeli, însă capitala se află sub controlul forţelor guvernamentale siriene. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului denunţă frecvent raidurile armatei şi tirurile cu obuze şi rachete lansate de rebeli, soldate cu victime în rândul civililor. Conflictul din Siria a provocat peste 162.000 de morţi, iar peste nouă milioane de sirieni şi-au părăsit locuinţele de la izbucnirea luptelor, în urmă cu mai bine de trei ani.

CALIFUL MISTERIOS Abu Bakr Al-Baghdadi, misteriosul lider al grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) desemnat, duminică, calif al tuturor musulmanilor, îl eclipsează tot mai mult pe liderul reţelei teroriste al-Qaida şi ar putea deveni cel mai influent jihadist din lume. SIIL, care a anunţat că şi-a schimbat numele în Statul Islamic, îndepărtând orice referinţă geo-politică din titulatură, a anunţat crearea unui califat în porţiuni mari din teritoriile pe care le-a cucerit în Irak şi Siria, într-o încercare de a restabili un regim politic islamic dispărut în urmă cu aproape un secol. Această grupare, care era deja puternică în Siria, efectuează, de la 9 iunie, o ofensivă-fulger în Irak. Însă liderul ei rămâne în continuare un personaj tulbure şi misterios.

Născut în 1971, la Samarra, la nord de Bagdad, potrivit Washingtonului, Abu Bakr Al-Baghdadi s-ar fi alăturat insurecţiei din Irak imediat după invazia condusă de SUA în 2003 şi ar fi petrecut patru ani într-o închisoare americană. Forţele americane au anunţat, în octombrie 2005, moartea lui Abu Dua, unul dintre pseudonimele lui al-Baghdadi, într-un raid aerian la frontiera siriană. Însă acesta a reapărut în mai 2010 la conducerea Statului Islamic în Irak (ISI), aripa irakiană a reţelei al-Qaida, după uciderea într-un raid a doi lideri ai grupării. Strategia antiinsurecţională americană, combinată cu întoarcerea unei părţi a triburilor sunnite împotriva jihadiştilor, a pus gruparea în dificultate. Însă aceasta şi-a revenit, extinzându-şi activităţile în Siria vecină şi respingând, ulterior, ordinul liderului reţelei al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, de a se concentra asupra Irakului şi de a lăsa Siria pe mâna frontului Al-Nusra, o grupare jihadistă care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. În aprilie 2013, al-Baghdadi a anunţat o fuziune între ISI şi combatanţi din cadrul Al-Nusra şi formarea SIIL, însă aceştia din urmă au refuzat să adere. Cele două grupări au început să opereze separat, după care s-au înfruntat în mod direct, începând din ianuarie, în Siria.

Foarte puţine detalii au reuşit să se afle despre personalitatea lui al-Baghdadi sau despre locul unde se află. SUA, care l-au declarat terorist în octombrie 2011, au anunţat anul trecut că probabil se află în Siria. La sfârşitul lui mai, un general a declarat că forţele pe care le conduce cred că al-Baghdadi se află în Irak, însă alţi oficiali au contestat acest lucru. Faţa lui al-Baghdadi a fost dezvăluită abia în ianuarie, când autorităţile irakiene au publicat pentru prima dată o fotografie alb-negru în care apare un bărbat cu barbă, calviţie şi purtând costum şi cravată. Misterul care-l înconjoară contribuie la cultul personalităţii de care se bucură, iar pe YouTube apar cântece religioase care-i laudă virtuţile. În cadrul SIIL este salutat ca un comandant şi un tactician prezent pe câmpul de bătălie, spre deosebire de al-Zawahiri, fostul său superior şi actualul rival, faţă de care este tot mai influent în mediile jihadiste. Combatanţii SIIL sunt, în majoritate, sirieni şi irakieni, o precizare care-i aduce susţinerea a numeroşi jihadişti - probabil de ordinul miilor - veniţi din întreaga regiune, dar şi din Europa şi din alte părţi ale lumii.

SCANDAL... BLACKWATER Un director Blackwater din Irak l-a ameninţat cu moartea pe şeful anchetatorilor Departamentului de Stat care efectuau cercetări asupra firmei private de securitate, după care angajaţi ai acesteia au comis un masacru asupra unor civili irakieni, scrie ”The New York Times” (NYT) în ediţia de ieri.

Cu două săptămâni înainte de comiterea masacrului, anchetatorul-şef Jean Richter a avertizat că Blackwater se considera mai presus de legi în Irak. Cotidianul american, care citează un memorandum intern al Departamentului de Stat, scrie că ameninţarea cu moartea a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte ca angajaţi ai firmei americane să împuşte mortal 17 civili, pe 16 septembrie 2007, la Bagdad. Patru foşti angajaţi Blackwater sunt judecaţi în prezent în SUA, într-o procedură declanşată la mijlocul lui iunie şi care ar putea să dureze mai multe luni. Crimele comise asupra civililor irakieni au relevat în mod tragic impunitatea de care se bucurau societăţile private de securitate în Irak şi au contribuit la resentimentul populaţiei faţă de prezenţa americană. În Piaţa Nisur din Bagdad, 17 civili neînarmaţi - potrivit anchetei irakiene, 14 - potrivit celei a SUA, au fost ucişi într-un atac declanşat de angajaţi Blackwater care protejau un convoi aparţinând Departamentului de Stat în baza unui contract în valoare de un miliard de dolari. După ce a revenit la Washington, anchetatorul de la Departamentul de Stat a avertizat, într-un memorandum datat 31 august 2007, cu aproximativ două săptămâni înaintea masacrului, că absenţa controlului asupra firmei a creat un ”mediu plin de încălcări”. Gărzile din Blackwater se considerau deasupra legilor, a scris Richter în acest document postat de NYT. În memorandum se arată că Daniel Carroll, directorul proiectului Blackwater în Irak, i-a spus lui Richter, după o dispută, că ar putea să-l omoare pe loc şi nimeni să nu facă nimic, pentru că sunt în Irak. ”Am luat ameninţarea domnului Carroll în serios. Eram într-o zonă de luptă, în care pot avea loc lucruri pe neaşteptate, mai ales atunci când este vorba despre subiecte care pot avea un impact negativ asupra contractului profitabil în domeniul securităţii”, declară Richter.

Un coleg al lui Richter de la Departamentul de Stat a confirmat că a auzit schimbul de replici. Oficiali de la ambasada SUA s-au plasat de partea Blackwater, iar anchetatorilor de la Departamentul de Stat li s-a cerut să plece, potrivit NYT. Firmei Blackwater, redenumită Xe Services în 2009 şi Academi în 2011, i-a fost revocată licenţa de către autorităţile de la Bagdad, în urma masacrului, din cauza groazei provocate în rândul populaţiei irakiene. La preluarea puterii, în 2009, administraţia Obama a rupt contractul dintre această firmă şi Departamentul de Stat.



12