Fostul preşedinte american Jimmy Carter, care a lansat un apel la dialog cu gruparea Hamas şi cu Siria, a declarat marţi, la Ramallah, că a fost împiedicat de autorităţile israeliene să meargă în Fîşia Gaza, controlată de islamişti. Jimmy Carter urma să întîlnească la Ramallah mai multe personalităţi, printre care fostul vicepremier care aparţine grupării Hamas, Nasser Shaer şi premierul Salam Fayyad, iar la sfîrşitul săptămînii urma să se întîlnească, la Damasc, cu liderul Hamas aflat în exil, Khaled Mechaal. Casa Albă s-a grăbit să precizeze că Jimmy Carter nu reprezintă administraţia prezidenţială, dezaprobînd luni proiectul fostului preşedinte american. Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Dana Perino, a adăugat că discuţiile cu Hamas, grupare considerată drept teroristă, nu sînt “utile”.
Armata israeliană a pătruns marţi dimineaţă în sudul Fîşiei Gaza şi a efectuat percheziţii, înregistrîndu-se schimburi de focuri şi explozii, potrivit surselor din cadrul forţelor palestiniene de securitate şi martorilor. Douăzeci de camioane blindate însoţite de buldozere şi elicoptere de asalt au pătruns pe o rază de 1,5 kilometri în interiorul Fîşiei Gaza controlată de Hamas pe terminaul rutier Kissoufim, între această regiune şi teritoriul statului evreu. Trupele israeliene au efectuat percheziţii în localităţile El Karara şi Waldi al-Salka, în special într-o şcoală. Potrivit aceloraşi surse, aviaţia israeliană a desfăşurat în timpul nopţii un alt raid împotriva taberei de refugiaţi din Maghazi, în centrul Fîşiei Gaza, vizîndu-i pe combatanţii Frontului Democratic pentru Eliberarea Palestinei fără a provoca răniţi. Un purtător de cuvînt al armatei de la Tel Aviv a refuzat să comenteze aceste informaţii. Luni seara, un oficial al ramurii militare a Frontului Democratic pentru Eliberarea Palestinei a fost ucis şi alţi trei palestinieni răniţi în timpul unui raid aerian israelian în nordul Fîşiei Gaza.
“Israelul dezvoltă o armată puternică pentru restabilirea capacităţilor sale de intimidare şi pentru a obţine o victorie decisivă\" în cazul unui noi conflict în Orientul Mijlociu”, a declarat marţi ministrul Apărării, Ehud Barak. “Dezvoltăm o armată puternică, ce, spre deosebire de al doilea război din Liban, ar aduce rezultate decisive şi clare într-un război, dacă el ne-ar fi impus”, a explicat acesta. Războiul din vara lui 2006 împotriva miliţiei Hezbollah a evidenţiat lipsa de pregătirea armatei israeliene şi disfuncţionalităţile profunde în lanţul de comandament. Declaraţiile intervin în condiţiile în care liderii israelieni şi iranieni fac tot mai multe declaraţii belicoase. Adjunctul comandantului general al armatei, Mohammed Reza Ashtiani, a avertizat marţi că “Iranul ar elimina Israelul de pe scena mondială”, dacă ar fi atacat de statul israelian. Oficialul iranian a răspuns astfel ministrului israelian al Infrastructurilor, care a afirmat că Israelul ar distruge Iranul, dacă acesta ar lansa un atac împotriva sa.