Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a comentat că mesajele agenţiei americane de informaţii şi analiză strategică Stratfor pubicate de site-ul său dezvăluie minciunile ascunse de spionii privaţi. „În cursul ultimilor zece ani, aceste firme de informaţii au prosperat în SUA şi în alte ţări, fără a da socoteală”, a explicat australianul în cadrul unei conferinţe de presă, cu câteva ore după ce WikiLeaks a anunţat publicarea, în săptămânile următoare, a peste cinci milioane de e-mailuri. Potrivit WikiLeaks, aceste e-mailuri vor permite dezvăluirea unor practici care merg de la tehnici de spionaj dubioase până la un caz de insider trading cu Goldman Sachs.
Julian Assange i-a acuzat pe analiştii de la Stratfor că se joacă de-a James Bond în mod absurd şi adeseori ineficient. Potrivit WikiLeaks, primele e-mailuri publicate luni sugerează că Dow Chemical, firma-mamă a companiei responsabile de catastrofa de la Bhopal din 1984, a plătit agenţia pentru a spiona grupurile de apărare a victimelor. Altele arată cum Coca-Cola a desemnat-o să ancheteze asociaţia pentru apărarea animalelor, Peta. O parte substanţială a finanţării Stratfor provine de la agenţii guvernamentale, inclusiv Departamentul american de Securitate Internă, susţine WikiLeaks, care nu a furnizat cifre precise. Aceste e-mailuri arată, de asemenea, că Stratfor a supravegheat WikiLeaks.
Julian Assange a refuzat să precizeze cum a intrat site-ul său în posesia acestor e-mailuri care datează din perioada 2004-2011, dar grupul de hackeri Anonymous a anunţat în luna decembrie că au piratat aceste mesaje. Stratfor a denunţat o încălcare deplorabilă a politicii de confidenţialitate, subliniind că unele e-mailuri ar putea fi autentice, dar altele ar putea fi falsificate. Julian Assange, al cărui site s-a remarcat în 2010 prin publicarea unor documente militare secrete despre Irak şi Afganistan şi a telegramelor diplomatice americane, este arestat la domiciliu în Marea Britanie de peste un an. Acesta aşteaptă ca justiţia britanică să se pronunţe definitiv în privinţa mandatului de arestare emis împotriva lui de Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, pe care le neagă.