Unele tipuri de slujbe determină apariţia unui risc mai mare ca persoanele care le practică să facă o depresie majoră, din cauza faptului că sunt mai solicitante şi mai stresante. Health.com a întocmit o listă cu câteva dintre acestea.
BONELE ŞI ÎNGRIJITORII DE BOLNAVI. Aceste două categorii de angajaţi sunt cele mai expuse la depresie majoră, în medie 11% dintre aceştia raportând un astfel de episod în decursul unui an. Şi asta deoarece o zi de lucru presupune să hrănească, să spele şi să îngrijească fie bătrâni sau persoane bolnave, fie copii mici, care nu le pot mulţumi pentru grija arătată. Mai ales în cazul în care este vorba de oameni aflaţi în suferinţe mari sau cu handicapuri este destul de descurajant şi apăsător.
CHELNERII. Aproximativ 15% dintre femeile care servesc în diverse restaurante şi localuri au avut o depresie majoră anul trecut. Cel mai greu de suportat la acest job este faptul că ţi se spune zilnic şi des ce să faci, iar clienţii pot fi nepoliticoşi în mod frecvent. În plus, este obositor din punct de vedere fizic.
ASISTENŢII SOCIALI. Să lucrezi cu copii abuzaţi sau cu oameni aflaţi în tot felul de situaţii de criză, care au mare nevoie de ajutor, plus birocraţia enormă din acest domeniu, te poate face să te confrunţi cu o depresie, mai ales că, de cele mai multe ori, presupune şi o implicare sufletească intensă.
ANGAJAŢII DIN SĂNĂTATE. Este vorba în special de doctori, asistenţi medicali, terapeuţi şi alţi specialişti din acest domeniu care au în mâinile lor vieţile altor persoane, ceea ce este extrem de solicitant. În plus, aproape zilnic aceştia se confruntă cu traume şi moarte.
ARTIŞTII, SCRIITORII. Artiştii, scriitorii şi cei care lucrează în divertisment au parte de remuneraţii neregulate, de programe de lucru neregulate şi chiar de izolare uneori. 9% dintre ei au raportat o depresie majoră anul trecut.
CADRELE DIDACTICE. Asupra acestora există presiuni din mai multe părţi - copiii, părinţii lor şi cerinţele sistemului de învăţământ - solicitările fiind diferite din partea acestora. În plus, se adaugă şi nemulţumirile legate de salarii.
PERSONALUL DIN ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ. Oamenii care lucrează în acest domeniu primesc multe solicitări şi ordine din toate direcţiile. Ei pot avea zile cu program imprevizibil şi rar au parte de recunoştinţă.
CONTABILII. În privinţa acestei categorii, responsabilitatea este foarte mare deoarece se lucrează cu sume foarte mari de bani. De asemenea, şi consilierii financiari au o presiune destul de mare, mai ales că oamenii pe care i-au sfătuit şi care nu au avut succes în demersurile lor îi pot învinovăţi pentru eşec.
VÂNZĂTORII. Aceştia nu ştiu exact ce salariu vor lua deoarece, de regulă, acesta este dependent de comisioane, adică de un procent pe care îl primesc din numărul de vânzări făcute. În plus, pot fi nevoiţi să călătorească şi să petreacă mult timp departe de casă, familie, prieteni.