Joburi pe care nimeni nu le vrea, pentru că sună mult prea frumos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incredibil!

Joburi pe care nimeni nu le vrea, pentru că sună mult prea frumos

Social 30 Octombrie 2015 / 17:26 6892 accesări

Reprezentantul RCS & RDS, Cristina: ”Joburile sunt în permanență pe site-urile de specialitate, dar nu vine nimeni să se angajeze. Am participat la mai multe târguri de locuri de muncă. Salariul este atractiv”

Reprezentantul RCS & RDS, Cristina: ”Joburile sunt în permanență pe site-urile de specialitate, dar nu vine nimeni să se angajeze. Am participat la mai multe târguri de locuri de muncă. Salariul este atractiv”

În ultimul timp asistăm la o invazie de denumiri siropoase de joburi. Tânăra care are grijă de copii, numită odată dădacă, este acum babysitter. O secretară este asistent manager sau manager pentru relația cu partenerii, iar casierii din supermarket sunt sales executive. Culmea, chiar titlurile joburilor care ar trebui să îi atragă ar putea fi unul din motivele pentru care candidații fug de locurile de muncă oferite. Spre exemplu, la Bursa locurilor de muncă organizată vineri, 30 octombrie, la Constanța, în cadrul proiectului ”Parteneriat pentru ocupare în regiunile București-Ilfov, Nord-Est și Sud-Est”, 16 agenți economici au răspuns invitației de a participa la eveniment, oferind 153 de posturi, potrivit managerului de proiect, Elena Filip. Unit manager, jonctor fibră optică, tehnician rețele de telecomunicații, operator rețele de telecomunicații, asistent manager, specialist marketing sau programator de sistem informatic sunt doar câteva din joburile oferite defirmele constănțene. Paradoxal însă, tocmai aceste denumiri pompoase îi sperie pe potențialii candidați, recunosc chiar angajatorii. Compania RCS & RDS oferă la Constanța un post de jonctor fibră optică, 5 pentru tehnicieni rețele de comunicații și 9 posturi de operator rețele de comunicații. Denumirile sună desprinse parcă din filmele SF.

ÎN REALITATE... În realitate însă, joburile sunt banale, iar pentru a le obține nu sunt necesare nici studii superioare, nici experiență. ”Angajăm oameni care ajută la construirea rețelei, care vin și remediază defectele apărute. Când nu vă merge internetul, aveți nevoie de un tehnician, când vreți să deveniți client aveți nevoie de un operator care vine să instaleze serviciile, iar atunci când intrăm într-o zonă nouă, avem nevoie de jonctorii de sudură de fibră optică. Noi nu le punem condiţii să aibă experienţă. Trebuie să aibă studii medii și înclinații tehnice”, a precizat un reprezentant al RCS & RDS, Cristina. Ea ne-a spus că nu există doritori pentru aceste posturi, cu toate că se oferă diverse beneficii. ”Joburile sunt în permanență pe site-urile de specialitate, dar nu vine nimeni să se angajeze. Am participat la mai multe târguri de locuri de muncă. Salariul este atractiv, se lucrează în ture, telefon de serviciu au toți și au și mașini cu care să se deplaseze acolo unde este nevoie. Nu știu de ce nu vin oamenii. Cred că sunt speriați când văd ”jonctor fibră optică”. Sperăm să găsim oameni dornici de muncă, asta contează”, a subliniat reprezentantul companiei. Dacă angajatorii se plâng că tinerii nu sunt interesaţi să muncească, mulți tineri spun că oferta este limitată, iar angajatorii nu sunt interesați să primească la muncă persoane fără experienţă.

OFERTĂ SĂRACĂ Ionela are 22 de ani și își caută un loc de muncă de mai bine de doi ani. ”Am urmat un curs de operator calculator în cadrul proiectului și îmi caut de muncă în domeniu, însă oferta este destul de săracă. Am mai lucrat ca secretară, dar și ca secretară este foarte greu să îți găsești ceva de muncă”, a spus tânăra, prezentă la Bursa locurilor de muncă. La sfârșitul lui septembrie, în Constanța erau 8.775 de șomeri, potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța.

Taguri articol


12