CLASA MUNCITOARE, APROAPE INEXISTENTĂ Problema vitală cu care se confruntă majoritatea locuitorilor din mediul rural o reprezintă lipsa unui loc de muncă. Este dificil să găseşti un job în marile oraşe, darămite la ţară. Spre exemplu, în comuna Vulturu, una dintre cele mai mici unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, situată la o distanţă de 70 de kilometri de municipiul Constanţa, procentul locuitorilor care au un serviciu permanent este extrem de scăzut. Din spusele primarului Eugen Berbec, doar 10% dintre locuitorii comunei au un loc de muncă stabil şi îşi câştigă lunar existenţa. „Din acest procent fac parte cei 10 salariaţi ai Primăriei, avem două societăţi care se ocupă cu comerţul cu amănuntul, mai avem o fabrică de procesare a laptelui cu câţiva angajaţi, avem cariera de piatră la care lucrează alţi câţiva locuitori ai comunei şi mai este şcoala, unde avem trei cadre didactice care locuiesc în Vulturu”, a declarat primarul din Vulturu. În plus, din cei 700 de locuitori ai comunei, aprox. 150 de persoane au o pensie, 130 sunt copii cu vârste sub 14 ani iar restul de persoane au vârste cuprinse între 15 şi 50-60 de ani. „Media de vârstă a locuitorilor comunei este de 37 de ani. Avem o unitate administrativ-teritorială tânără. Trebuie să găsim soluţii pentru ca oamenii să nu-şi mai dorească să plece din mediul rural”, a susţinut Berbec.
JOB-URI PE PERIOADĂ DETERMINATĂ Una dintre soluţiile de moment găsite de administraţia locală din Vulturu sunt joburile temporare. Primarul spune că lucrările de refacere a păşunilor de pe raza unităţii administrativ-teritoriale sunt o sursă importantă de locuri de muncă pentru locuitorii comunei. „În acest moment avem 20 de hectare de păşune care este utlizată de crescătorii de animale, însă suprafaţa este insuficientă pentru numărul de capete de ovine şi bovine din comună. Ne-am propus mărirea suprafeţei de păşune cu încă 20 de hectare, de aceea ne ocupăm de lucrări specifice. Am angajat aprox. 50 de persoane din comună care au muncit în mai şi iunie la refacerea păşunilor. În total, dispunem de o suprafaţă de 400 de hectare care trebuie refăcută în păşune”, a spus Berbec. Comuna primeşte anual de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) 50 de euro pentru fiecare hectar de păşune. Din aceşti bani care vin de la Uniunea Europeană, Primăria a plătit cu 35 de lei pe zi cei 50 de angajaţi care au lucrat la refacerea păşunii. Vulturu nu este singura comună care primeşte bani pentru păşunea deţinută. Şi la Grădina, Primăria primeşte sume de la APIA pentru refacerea păşunii şi asigurarea sursei de hrană pentru animalele deţinute de crescătorii de animale.
DOAR 10% DINTRE LOCUITORII COMUNEI VULTURU AU UN LOC DE MUNCĂ STABIL ŞI ÎŞI CÂŞTIGĂ BANII LUNAR. DIN CEI 700 DE LOCUITORI AI COMUNEI, APROX. 150 DE PERSOANE AU O PENSIE, 130 SUNT COPII CU VÂRSTE PÂNĂ LA 14 ANI, IAR RESTUL DE PERSOANE AU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 15 ŞI 50-60 DE ANI.