„Jocul morții“ ia amploare. Autoritățile acționează cu mănuși!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un copil din Botoșani a încercat să se AUTOMUTILEZE

„Jocul morții“ ia amploare. Autoritățile acționează cu mănuși!

Eveniment 04 Aprilie 2017 / 17:56 4558 accesări

„Jocul morţii“, așa cum mai este cunoscut „Balena Albastră“, face ravagii în România! După ce un copil de numai 11 ani din județul Dâmbovița s-a spânzurat, iar alți câțiva elevi de la Şcoala „Veronica Micle”, din Iaşi, au fost la numai un pas de moarte după ce au practicat „Balena Albastră“, iar că încă un minor a căzut pradă acestui joc virtual a cărui finalitate este de cele mai multe ori MOARTEA! Procurorii DIICOT din Botoşani au demarat o anchetă în cazul unui elev din orașul Darabani, care a recunoscut că se juca ”Balena Albastră”. Copilul în vârtă de 13 ani se afla în prima etapă a jocului și ar fi încercat să se AUTOMUTILEZE. Copilul, elev în clasa a VII-a la Școala ”Leon Dănăilă”, a recunoscut că a accesat „Jocul morții“ din curiozitate şi a devenit membru. Din fericire, tânărul din Botoșani nu a avut soarta minorului din Dâmbovița care a murit după ce a dus jocul până la capăt. Șansa elevului din Botoșani a fost directorul unității de învățământ din Darabani, care a sesizat imediat Poliția. „După ce s-a mediatizat jocul, doamna dirigintă a aflat. Elevul i-a povestit. Am chemat imediat și mama, am anunțat Poliția, l-am trimis la psiholog. Băiatul vine la școală, stăm de vorbă cu el. A spus că din curiozitate a accesat jocul”, a declarat directorul Școlii ”Leon Dănăilă”, Angelica Crețu.

DE CE S-A PĂSTRAT LINIȘTEA PÂNĂ ACUM?

Jocul „Balena Albastră“, a cărui origine este din Rusia, a intrat timid în atenţia autorităţilor, care au spus că nu este un fenomen în România. Nici măcar moartea unui copil nu a împins autoritățile să ia măsuri ferme pentru a-i determina pe tineri să nu mai practice acest joc care duce la MUTILĂRI și chiar la MOARTE. De ce s-a păstrat liniștea până acum în România în ceea ce privește pericolul care vine odată cu acest joc - nimeni nu știe. S-a încercat doar o campanie de prevenire. Singurii care au încercat să atragă atenția asupra jocului "Balena Albastră" au fost polițiștii, care au început o campanie de prevenire. Omenii legii ne spun că adulții trebuie să fie atenți la site-urile sau jocurile pe care copiii le accesează pe internet! „În cazul în care vă simțiți timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul online, căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Nu ascundeți aceste trăiri! Aveţi mereu în atenţie persoanele cu care interacţionaţi pe reţelele de socializare sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile“, transmit polițiștii.

ÎN VIZIUNEA MAI, NU SUNT CAZURI ÎN CARE SE JOACĂ „BALENA ALBASTRĂ“

Pentru că așa se întâmplă în România, a fost nevoie să moară un copil până când mai-marii din Guvern să ia măsuri în ceea ce privește jocul „Balena Albastră“. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, marți, că poliţiştii au verificat 54 de cazuri de copii care au desfăşurat acţiuni similare celor presupuse de „Jocul morții“, anchetatorii stabilind că nu există o legătură de cauzalitate cu acesta. Cu alte cuvinte, Guvernul ne spune că nu avem copii pasionați de „Balena Albastră“. Și totuși, în fiecare săptămână se înregistrează cazuri în care tinerii încearcă să automutileze practicând acest joc.

CE ESTE „BALENA ALBASTRĂ”

Jocul „Balena Albastră“ presupune îndeplinirea a 50 de cerințe ciudate, iar ultima este sinuciderea. „Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4.20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web“, explică reprezentanții Poliției Române. Potrivit sursei citate, jocul poate purta și alte denumiri, nu doar "Balena Albastră", așa cum a fost inițial, efectele lui fiind aceleași. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se și în alte țări, printre care și Republica Moldova.

În concluzie, dragi părinți și profesori, dacă vreți ca minorii să nu mai cadă pradă „Jocului morții“, aveți grijă la ce site-uri accesează aceștia.



12