Jocul omului cu pămîntul, apa şi focul, ilustrat la Galeria de artă „Ion Nicodim“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jocul omului cu pămîntul, apa şi focul, ilustrat la Galeria de artă „Ion Nicodim“

Cultură 15 Mai 2009 / 00:00 1331 accesări

Galeria de artă „Ion Nicodim“, situată în cadrul Pavilionului expoziţional din Mamaia, găzduieşte, în această perioadă, o manifestare artistică ce se impune prin excepţionalitate: expoziţia de ceramică a Taberei Internaţionale de Creaţie de la Troyan, Bulgaria. După cum a specificat criticul de artă Alice Dinculescu, curator al expoziţiei, alături de ceramistul Gheorghe Fărcaşiu, expoziţia reflectă o artă străveche: „joaca omului cu pămîntul, apa şi focul“. „O cultură a ceramicii ne priveşte, încă din neolitic, prin ochii atît de speciali ai gînditorului de la Cernavodă“, a spus Alice Dinculescu, la vernisajul care a avut loc, miercuri seară, în prezenţa artiştilor români şi bulgari.

Expoziţia deschisă la galeria „Ion Nicodim“ reuneşte aproximativ 60 de lucrări de ceramică, create la tabăra de la Troyan, de-a lungul celor 15 ani de existenţă, de către 47 de artişti din: Armenia, Austria, Belarus, Bulgaria, Cipru, Elveţia, Finlanda, Germania, Grecia, Japonia, Macedonia, România, Serbia şi Turcia. Creaţiile fac parte din colecţia Şcolii de arte decorative „Profesor Venko Kolev“ din Bulgaria. La vernisaj a fost prezent şi directorul acestei şcoli, ceramistul Hristo Yonkov. „Pentru mine, Constanţa este cel mai special loc de pe lume“, a spus directorul şcolii de arte decorative „Profesor Venko Kolev“, Hristo Yonkov. Alături de acesta au fost prezenţi şi alţi artişti bulgari precum Marian Bahovski, Ilia Yankov şi Dimitra Yonkov. Printre artiştii expozanţi se află şi constănţenii Gheorghe Fărcaşiu, Constantin Papadopol, Ignat Ştefanov, Gelu Costea şi Radu Fulga.

„Ne leagă de această aşezare dragă a Bulgariei o prietenie veche, în sensul în care, aproape simultan, la Constanţa şi la Troyan, au început, aproape simultan, în 1993, două tabere de creaţie ceramică“, a spus Alice Dinculescu, făcînd trimitere la Simpozionul Internaţional de Creaţie Ceramică „Hamangia“, care s-a desfăşurat timp de zece ani. Criticul de artă a mai ţinut să precizeze că tabăra de la Troyan este o rampă de lansare pentru tinerii artişti pe care Constanţa îi adaugă plasticii naţionale. În cadrul expoziţiei de artă ceramică sînt prezentate şi fotografii de lucru, precum şi afişele fiecărei ediţii a taberei de la Troyan. Expoziţia „15 ani de tabără internaţională de creaţie ceramică Troyan, Bulgaria“ a fost deschisă în luna aprilie, la Institutul IRECSON din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Filiala Uniunii Artiştilor Plastici Constanţa I.



12