În perioada 30 aprilie - 3 mai, la Constanța, s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului „LUPTE TRADIȚIONALE, CULTURA NOASTRĂ: STABILIREA REȚELELOR ÎN SUD-ESTUL EUROPEI”, cofinanţat prin proiectul Erasmus+ al Uniunii Europene și organizat de Federaţia Română de Oină, în parteneriat cu Asociaţia Jocurilor Antice din Italia, Asociaţia Europeană a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale (președinte Guy Jaouen), Federaţia Teritorială Castilia și León de lupte tradiţionale şi Institutul de Etnologie și Folclor din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţă.
„Sunt multe sporturi tradiționale în estul Europei. Sperăm ca prin acest proiect să fie organizate mai multe competiții ale sporturilor tradiționale. Dacă nu sunt organizate, ele vor muri, iar sporturile tradiționale fac parte din tradiția culturală a fiecărei țări”, a declarat Guy Jaouen.
Scopul proiectului este de a promova şi dezvolta sporturile și jocurile tradiționale europene prin crearea de rețele transnaționale în domeniul sportului și al culturii. Mai mult, în cadrul proiectului se doreşte cercetarea, conservarea și descoperirea de noi sporturi tradiţionale.
„Tot ceea ce am reușit cu oina sper să reușim și cu sporturile tradiționale, care se află într-un moment de răscruce. Dacă se vor descoperi talente, le putem îndruma spre marea performanță”, a declarat Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, care a anunțat și înființarea Asociației Române a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale, care își propune să redescopere sporturi date uitării, trânta românească, țurca, popicul sau nouă pietre, precum și organizarea la Constanța, anul viitor, a unui Festival al Sporturilor Tradiționale.