Vicepreşedintele american, Joe Biden, a efectuat, marţi, prima sa vizită la sediul NATO şi al UE din Bruxelles, pentru a discuta cu aliaţii occidentali despre strategia care va fi implementată în Afganistan, considerată o prioritate de Washington. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a abordat, săptămîna trecută, la Bruxelles, acest subiect cu omologii săi din cadrul NATO şi UE, propunînd organizarea la 31 martie a unei conferinţe internaţionale pe tema situaţiei din Afganistan. Pentru Joe Biden, fost preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Senatului, aceasta este cea de-a doua vizită în Europa în decurs de o lună. În luna februarie, el a rostit, în faţa Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, primul discurs despre politica externă a noii administraţii Obama. Afganistanul este una dintre principalele priorităţi ale sale.
Noua administraţie americană a iniţiat o dezbatere pe tema situaţiei din Afganistan şi doreşte implicarea aliaţilor săi europeni înainte de a o finaliza. ”Cînd vorbim despre consultări, nu sînt numai vorbe, credem cu adevărat în acest lucru şi vrem, în schimb, idei concrete şi un sprijin concret”, a precizat un oficial american înainte de întrevederi. La Munchen, Biden le-a cerut oficialilor europeni să se implice mai mult în Afganistan, unde vor avea loc, în august, alegeri prezidenţiale, foarte importante pentru demersul internaţional de susţinere a Guvernului de la Kabul împotriva talibanilor. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, i-a îndemnat pe partenerii din cadrul NATO să sporească cel puţin contribuţiile civile pentru reconstrucţia Afganistanului, în afară de cei 17.000 de militari promişi de Washington ca întăriri.
Într-un interviu publicat în ”New York Times”, preşedintele Barack Obama a lăsat să se înţeleagă că ar putea demara discuţii cu anumiţi talibani moderaţi, cum a procedat în Irak cu anumiţi lideri sunniţi. Joe Biden a întîlnit, marţi, la Bruxelles, Consiliul Atlanticului de Nord, format din reprezentanţi permanenţi ai statelor membre. El a avut, de asemenea, întrevederi cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună al UE, Javier Solana şi cu premierul belgian, Herman Van Rompuy.
”UE nu vrea să îşi sporească sprijinul militar în Afganistan, dar poate contribui la redresarea ţării în domeniul civil”, a declarat, marţi, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună al UE, Javier Solana, în timpul vizitei la Bruxelles a vicepreşedintelui american. ”Situaţia în Afganistan nu se va reglementa doar în mod militar. Sînt multe de făcut în afară de creşterea exclusivă a forţelor”, a declarat Javier Solana, afirmînd că ”ar trebui să se lucreze mult mai mult asupra problemelor politice, precum relaţiile dintre Afganistan şi Pakistan, sau chiar reconstrucţia, instituţiile diplomatice sau parlamentare”.