Secretarul de stat american John Kerry a cerut oficial miercuri Rusiei, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Siriei, să facă astfel încât aviața siriană să rămână la sol pentru a nu mai bombarda opoziția și civili, potrivit AFP.
În prezența omologului său rus, Serghei Lavrov, John Kerry a cerut cu fermitate aplicarea acordului americano-rus din 9 septembrie de la Geneva, în special restabilirea încetării focului, întreruptă luni și interdicție de zbor pentru avioanele forțelor armate ale regimului președintelui sirian Bashar al-Assad.
Într-o lungă și solemnă pledoarie pentru reducerea violențelor în Siria, șeful diplomației americane a subliniat că "pentru restabilirea credibilității procesului, noi trebuie să încercăm să fixăm la sol imediat toate avioanele care zboară" în zonele de conflict, în jurul orașului-martir Alep (nordul Siriei), epicentrul războiului.
Estimând încă o dată că doar Moscova și Damascul puteau fi responsabile, John Kerry a condamnat cu cea mai mare tărie bombardamentele de luni împotriva unui convoi umanitar și raidul de marți seara împotriva a două ambulanțe: "încălcări flagrante ale dreptului internațional".
Moscova și Damascul au negat orice responsabilitate în aceste bombardamente.
"Noi nu avem altă alegere decât să ne îndreptăm rapid spre aplicarea acum a încetării focului", a lansat șeful diplomației americane, care semnase acordul de la Geneva împreună cu Lavrov.
Textul prevedea șapte zile de armistițiu, începând din 12 septembrie, acordarea de ajutor umanitar, o zonă de interdicție survolării aeriene pentru armata siriană și o cooperare militară ruso-americană împotriva jihadiștilor.
"Este un moment al adevărului pentru Rusia", a avertizat John Kerry.
Omologul său rus Serghei Lavrov a negat încă o dată orice responsabilitate a țării sale în atacurile împotriva personalului umanitar în Siria. El nu a respins restabilirea armistițiului, dar a afirmat că "nu mai poate fi o pauză unilaterală" în lupte din partea armatei siriene.
Precedentele armistiții unilaterale au permis, potrivit lui, grupurilor rebele să se regrupeze pentru a se reînarma și a-și consolida pozițiile.
Lavrov a reiterat cererea Moscovei de a se "revizui lista organizațiilor teroriste", care să fie excluse de la o încetare a focului.
"Dacă putem să ne punem de acord asupra acestei abordări globale, o încetare a ostilităților va avea cele mai bune șanse de a supraviețui și de a reuși", a conchis el.
Dar diplomația a rămas miercuri neputincioasă în conflictul sirian.
Bombardamente violente zguduiau miercuri Alepul, în timp ce o relansare a armistițiului era subminată de dezacordurile dintre ruși și americani.
"Totul se poate răsturna de o parte ca și de cealaltă", a avertizat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon în fața Consiliului de Securitate, reunit pentru această sesiune consacrată crizei din Siria după eșecul acordului Kerry-Lavrov de la Geneva.