SALVE DE TUN De sâmbătă, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dat startul celor patru zile de festivităţi fără precedent organizate pentru cei 60 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Suverana a hotărât ca sărbătoarea să înceapă la hipodromul de la Epsom şi, fiind cunoscută pasiunea sa pentru cai, la fel de puternică şi la cei 86 de ani ai Majestăţii Sale, decizia sa nu a mai uimit pe nimeni. La precedentul Jubileu de Diamant, celebrat de regina Victoria, în anul 1897, s-a acordat o singură zi liberă. Sâmbătă, la ora 13.00, în centrul capitalei şi în apropierea Turnului Londrei, precum şi în mai multe puncte din ţară s-au tras 41 de salve de tun în onoarea suveranei, marcând debutul festivităţilor. Regina, îmbrăcată într-un impecabil costum albastru, cu pălărie de aceeaşi culoare, a sosit la hipodromul de la Epsom, însoţită de prinţul Philip, ca să urmărească tradiţionala cursă hipică. În acest an, toate cele 35.000 de locuri au fost vândute. Caii reginei Elisabeta, care are propria sa herghelie, nu au câştigat niciodată cursa, mulţumindu-se cel mult cu locul al doilea, câştigat chiar în anul încoronării. De această dată, regina s-a bucurat de cursă, fără emoţii, pentru că niciunul din caii săi nu a participat.
DEVOTAMENTUL SUPUŞILOR Ieri, spectacolul a devenit de-a dreptul grandios. O mie de ambarcaţiuni s-au adunat pe Tamisa, la Londra, pentru marea paradă nautică. Un astfel de eveniment nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea. Mii de persoane în impermeabile erau adunate deja, ieri dimineaţă, de-a lungul Tamisei, pentru a asista la spectacolul ”istoric şi unic”, potrivit organizatorilor, înfruntând ploaia şi temperatura scăzută. Unele persoane au petrecut chiar întreaga noapte de sâmbătă spre duminică în corturi amenajate de-a lungul fluviului, pentru a fi sigure că prind un loc în primele rânduri. Circa un milion de persoane s-au adunat pe cheiul fluviului sau în faţa celor 50 de ecrane uriaşe instalate de-a lungul Tamisei, pentru a vedea caiacele, gondolele veneţiene, vaporaşele de surf şi balenierele venite din toată lumea, care au coborât circa 11 kilometri pe apă, acompaniate de muzică. Somptuoasa barjă regală vopsită în culorile roşu şi auriu, pe care s-au aflat regina şi mai mulţi membri ai familiei regale, a deschis cortegiul. 5.500 de poliţişti şi 7.000 de voluntari, însărcinaţi cu asigurarea ordinii publice, s-au aflat în locaţii fixe sau au însoţit pe mal procesiunea. Organizatorii au fost neputincioşi doar în faţa vremii. Temperatura nu a urcat mai mult de 11 grade Celsius toată ziua, iar parada a avut loc sub averse de ploaie. În afară de parada pe Tamisa a avut loc şi Marele Prânz, care a reunit milioane de oameni în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului.
Astăzi, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe Bulevardul Mall, ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. Seara va avea loc şi un concert extraordinar în faţa Palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicală, precum Paul McCartney, Tom Jones, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Shirley Bassey, Cliff Richard şi mulţi alţii.
TURNUL ELISABETA Celebrul turn cu ceas de la Palatul Westminster din Londra, care găzduieşte Parlamentul, ar putea fi redenumit Elizabeth Tower, în onoarea Jubileului de Diamant. 331 de membri ai Parlamentului britanic, între care şi premierul David Cameron, au semnat o petiţie pentru ca acest omagiu să fie adus reginei şi să marcheze, astfel, a 60-a aniversare a urcării sale pe tron. Această distincţie aminteşte de cea acordată în 1897 reginei Victoria, primul monarh britanic care a sărbătorit 60 de ani de domnie, jubileu în urma căruia turnul pătrat situat pe diagonala Palatului Westminster a fost botezat cu numele său. Oficial, turnul cu o înălţime de 96 de metri se numeşte turnul cu ceas, dar este mai cunoscut sub numele de Big Ben, după sunetul scos de marele clopot pe care-l adăposteşte şi care dă ora exactă în centrul Londrei.
ABOLIREA MONARHIEI Marea Britanie nu este doar ţara admiratorilor monarhiei, ci şi a unor voci disidente. Obiectivele grupului de presiune Republic, care doreşte abolirea monarhiei şi instituirea republicii, sunt mai mult decât acelea de a avea un şef de stat diferit şi a aboli monarhia. ”Este vorba despre a avea o Constituţie democratică”, a declarat Graham Smith, liderul grupului. El a recunoscut însă că sondajele de opinie arată un sprijin pentru monarhie de 80%, deci mişcarea se confruntă cu o sarcină fără speranţă.