Anumite jucării conectate sunt susceptibile de a se transforma în posibili "spioni", în măsură să fie controlate de la distanță printr-un simplu telefon mobil, avertizează asociațiile de apărare a drepturilor consumatorilor europeni și americani, care au decis să depună o plângere în acest sens, relatează AFP.
Temerile apărătorilor vieții private vizează două jucării "Prietena mea Cayla" și "i-Que" care necesită utilizarea unei aplicații pe telefon sau pe tabletă pentru a funcționa, explică Asociația europeană de apărare a consumatorilor (BEUC) într-un comunicat publicat marți.
Ele sunt fabricate de Genesis Toys, considerat nr.1 mondial al jucăriilor conectate, cu sediul în Hong Kong.
Copiii au posibilitatea de a pune întrebări simple păpușilor, iar acestea le răspund. Toate conversațiile pot fi descărcate, într-un mod criptat, pe un server de o terță parte.
Un studiu al organismului independent de protecție a consumatorului din Norvegia (Forbrukkerradet), care se bazează pe plângeri depuse de diferite asociații și pe care a putut să-l consulte AFP, subliniază totodată că funcționarea "Cayla" și "i-Que" cu simple căști Bluetooth le face deosebit de vulnerabile.
"Este foarte ușor pentru oricine să se conecteze la păpușă. Deci, dacă sunteți în apropiere de o astfel de păpușă și ea este pornită, este ușor pentru un străin, de exemplu, să se conecteze și să vorbească prin aceasta și să asculte ceea ce spun oamenii prin respectiva conexiune", a explicat agenției franceze de presă Finn Myrstad, responsabil al secției Servicii digitale de la Consiliul norvegian al consumatorilor.
Cel puțin 18 asociații pentru protecția consumatorilor și copilului din 15 țări europene și SUA vor să sesizeze autoritățile în cauză.