Jucăriile din plastic fabricate în China conţin ftalaţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campania naţională „Tu ştii ce jucărie îi cumperi copilului tău?"

Jucăriile din plastic fabricate în China conţin ftalaţi!

Social, Sănătate 03 Decembrie 2019 / 13:03 3179 accesări

Din anul 2007, Uniunea Europeană a interzis utilizarea, la fabricarea jucăriilor, a următorilor tipuri de ftalaţi: ftalat de bis 2-etilhexil (DEHP), ftalat de butil si de benzil (BBP), ftalat de dibutil (DBP) şi ftalat de dizobutil (DIBP)! Ftalaţii au efect perturbator asupra sistemului endocrin! Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis doar 9 notificări, în cursul anului 2018, pe platforma Sistemului Rapid de Alertă al uniunii Europene pentru Produse Non-alimentare Periculoase, de 11 ori mai puţine ca Bulgaria şi de 19 ori mai puţine decât Ungaria!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică,membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat rapoartele săptămânale publicate de la începutul anului pe platforma Sistemului rapid de alertă al UE pentru produse non-alimentare periculoase. Acţiunea face parte din cadrul Campaniei naţionale de informare şi educare a consumatorilor „Tu ştii ce jucărie îi cumperi copilului tău?"

SFATURI PENTRU TOT ANUL

Jucăriile se numără printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, iar oferta este impresionantă. De aceea, Asociația Pro Consumatori vă oferă câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont în momentul în care achiziționați jucării, astfel încât sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol. Asigurați-vă că ați citit toate etichetele de pe jucării. Fiți conștienți de vârsta copilului și de recomandările de siguranță făcute de către producător! Nu cumpărați jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferențiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerințele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul de standard CE arată că în procesul de fabricație au fost respectate standardele europene armonizate. În plus față de aceste cerințe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizării în procesul de fabricație a unor substanțe periculoase pentru sănătate (ftalați, DMF).

SIGURANȚA, ÎNAINTE DE TOATE

Întotdeauna cumpărați jucării de la comercianții cu amănuntul cunoscuți și/sau de la puncte de vânzare online de încredere. Comercianții cu amănuntul cunoscuți au grijă de produsele pe care le vând și de obicei acceptă să primească înapoi produsele necorespunzătoare. Atenție, există și comercianți care nu țin seama de cerințele de siguranță ale produselor pe care le vând și pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute. O atenție deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziționate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri și jucăriilor cumpărate la mâna a doua. Întotdeauna anunțați producătorul și autoritățile publice competente, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găsiți o problemă de siguranță, la jucărie.

„Achiziționarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asigurați-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula și sufoca. Jucăriile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii cu vârste mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghițite. Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ținute în locuri sigure și oferite spre joacă celor mici doar sub supravegherea adulților. Nu folosiți baterii diferite față de cele menționate în prospectul jucăriei și citiți cu mare atenție instrucțiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria",a îndemnatconf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.



Ştiri recomandate

12