Judecătoare şi grefieră, acuzate de fapte de corupţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecătoare şi grefieră, acuzate de fapte de corupţie

Eveniment 14 Mai 2014 / 00:00 795 accesări

Unele dintre cele mai grave cazuri de corupţie sunt cele în care sunt implicaţi judecători, oamenii care ar trebui să împartă dreptatea, să respecte şi să apere legile. Din păcate, imaginea sistemului judiciar este pătată de astfel de scandaluri. Ultimul exemplu de acest gen este cel al judecătoarei Iulia Paisa, de la Judecătoria Piatra Neamţ, care a fost trimisă, ieri, în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Constanţa pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Surprinzător este faptul că, deşi în alte situaţii, poate nu la fel de grave, procurorii au cerut arestarea preventivă a inculpaţilor, după ce în prealabil i-au reţinut pentru 24 de ore, în acest caz au dispus cercetarea în libertate a magistratului şi a complicilor săi. În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi şi Aurel Lazăr, patronul unei firme din Piatra Neamţ, dar şi Mirela Rengheş, grefiera cu care judecătoarea a lucrat. Procesul se va derula la Curtea de Apel Bacău.

SENTINŢE ABUZIVE Plângerea iniţială în acest caz a fost depusă anul trecut, la DNA Constanţa, de un constănţean care a reclamat că un bărbat din Piatra Neamţ, Aurel Lazăr, i-a luat abuziv un teren situat în comuna Dumbrava Roşie, din Piatra Neamţ. După ce au pornit cercetările, anchetatorii au aflat că denunţătorul constănţean nu a fost singura victimă a lui Lazăr, numărul acestora ajungând la 40. Mai mult, spun procurorii, Lazăr a fost ajutat în afacerile lui de magistratul Iulia Paisa şi de grefiera Mirela Rengheş. Potrivit DNA Constanţa, în perioada 5 iunie 2006 - 3 iunie 2009, Paisa a judecat 41 de dosare civile, intentate de Lazăr, care vizau dobândirea titlului de proprietate asupra a 41 de terenuri, în suprafaţă totală de 242.890 de metri pătraţi. „La soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Aurel Lazăr”, se arată într-un comunicat remis de DNA Constanţa.

PÂRÂŢI DECEDAŢI Procurorii spun că Iulia Paisa „a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare între pârâţi şi reclamantul Aurel Lazăr, având ca obiect terenurile aparţinând pârâţilor”. De asemenea, judecătoarea este acuzată că a diminuat considerabil valoarea taxelor judiciare de timbru pe care Lazăr ar fi trebuit să le achite, cauzând bugetului local Piatra Neamţ un prejudiciu de 12.627,04 lei. La rândul ei, grefiera este învinuită că a falsificat actele din dosar care atestau, în mod nereal, că pârâţii au fost legal citaţi. În realitate, aceştia nu au fost chemaţi în instanţă. Oamenii legii spun că proprietarii terenurilor erau persoane în vârstă, slab şcolarizate, de condiţie socială modestă. Mai mult, nu în puţine cazuri pârâţii erau decedaţi.

Taguri articol


12