Judecător de la CCR ameninţat de un constănţean încarcerat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecător de la CCR ameninţat de un constănţean încarcerat

Eveniment 28 Iulie 2012 / 00:00 408 accesări

În urmă cu aproape trei săptămâni, judecătorul Aspazia Cojocaru, din cadrul Curţii Constituţionale a României (CCR), a anunţat că a primit ameninţări cu moartea chiar înaintea începerii dezbaterilor privind avizul de suspendare a preşedintelui Băsescu. Din cercetări a rezultat că „unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie, în intervalele orare, 22.00-23.00 şi 03.00-04.00, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs printr-un mesaj scris transmis prin poştă”, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Vineri, oamenii legii au reuşit identificarea suspecţilor. Aceştia sunt doi poliţişti, unul din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi celălalt de la Direcţia Generală a Municipiului Bucureşti. Al treilea suspect este un deţinut din Penitenciarul Giurgiu. Potrivit procurorilor PICCJ, cei doi poliţişti „au efectuat pe 6 iulie, respectiv pe 7 iulie 2012, verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul Cojocaru Aspazia, deşi nu aveau în lucru o cauză penală”. Poliţistul din Olt a recunoscut acuzaţia, susţinând că „a vrut să-i vadă faţa acesteia”, deşi, spun anchetatorii, fotografii cu magistratul CCR sunt postate pe site-ul instituţiei. Cei doi oameni ai legii sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Cu privire la cel de-al treilea complice, procurorii spun că acesta se numeşte Nicu Pârlăţeanu, un constănţean condamnat la 19 ani de închisoare pentru uciderea tatălui său, în ianuarie 2008, care-şi execută pedeapsa în Penitenciarul Giurgiu. „A fost la noi în custodie, apoi a fost transferat la alt penitenciar“, a confirmat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, inspectorul principal Gabriel Botezan. Anchetatorii susţin că deţinutul i-a trimis o scrisoare Aspaziei Cojocaru, în care a proferat injurii şi ameninţări extrem de agresive la adresa magistratului. El a fost identificat după profilul ADN găsit pe plicul primit de Aspazia Cojocaru.

ANP, în contextul scrisorii de ameninţare: „Dreptul deţinuţilor la corespondenţă este garantat”

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat vineri că dreptul la corespondenţă al deţinuţilor este garantat, având caracter confidenţial, iar administraţia locului de deţinere nu exercită niciun control asupra corespondenţei expediate. Informarea ANP vine ca urmare a informaţiilor date publicităţii de Ministerul Public despre ameninţările cu moartea pe care o judecătoare din cadrul CCR le-a primit de la o persoană privată de libertate. “Corespondenţa are caracter confidenţial şi nu poate fi deschisă sau reţinută decât în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege. Pentru asigurarea exercitării dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenţă, directorul penitenciarului are obligaţia de a lua măsurile corespunzătoare pentru instalarea de cutii poştale în interiorul penitenciarului”, se arată în comunicatul ANP. Petiţiile şi corespondenţa sunt colectate de personalul furnizorului de servicii poştale, căruia i se asigură accesul în interiorul penitenciarului. “În contextul cadrului legal execuţional penal, administraţia locului de deţinere nu exercită nici un control asupra corespondenţei expediată de către persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor”, precizează reprezentanţii ANP în documentul citat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, în baza căruia Pârlăţeanu a fost judecat, crima a avut loc pe 8 ianuarie 2008, în jurul orei 19.00. Bărbatul a fost acuzat că şi-a ucis în bătaie tatăl, Ion Pârlăţeanu, apoi a plecat să bea o cafea la un bar. Totul a pornit de la faptul că bătrânul nu voia cu niciun preţ să îi dea banii de pensie ca să îi bea şi îi făcuse unei prietene de familie procură notarială, ce o împuternicea pe aceasta să îi ridice pensia. Din cercetări a reieşit că starea conflictuală între cei doi a apărut imediat după moartea soţiei bătrânului, iar prietena ei, Constanţa Moloiu, a vrut să îşi respecte promisiunea făcută femeii pe patul de moarte, şi anume să aibă grijă de soţul ei, aşa că îl invita pe bătrân la masă, îi spăla rufele... La un moment dat, bătrânul i s-a plâns că fiul său îl agresează pentru a-i lua banii de pensie. La scurt timp, bătrânul i-a făcut femeii o procură, ceea ce l-a enervat la culme pe fiul lui. Acesta şi-a ameninţat tatăl că, dacă nu trece locuinţa pe numele lui, o să îl ucidă. Şi s-a ţinut de cuvânt.

UCIS ÎN BĂTAIE Pe 8 ianuarie 2008, Nicu şi-a luat tatăl mai mult cu forţa şi l-a dus la un notar, ca să îi facă lui procură pentru banii de pensie. Ajunşi acolo, bătrânul a refuzat să semneze actul notarial, iar seara, fiul i-a tras tatălui său bătaia promisă, care l-a băgat în mormânt. Nicu Pârlăţeanu şi-a lovit părintele cu capul de pereţi, de şifonier, de uşa dormitorului, până când l-a lăsat într-o baltă de sânge. Apoi a plecat la bar să îşi înece amarul. Abia a doua zi dimineaţă a observat că bătrânul este în stare gravă şi a apelat la vecini să sune la Ambulanţă. Medicii nu au avut ce face decât să constate decesul lui Ion Pârlăţeanu. Medicul legist a concluzionat că bătrânul era plin de răni şi avea 12 coaste fracturate, iar faptul că a fost lăsat în frig i-a grăbit sfârşitul. Pe parcursul anchetei şi, ulterior, al procesului, criminalul s-a declarat nevinovat.



12