Judecători militari, din nou în funcţii la Guantanamo?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecători militari, din nou în funcţii la Guantanamo?

Externe 04 Mai 2009 / 00:00 392 accesări

Administraţia Obama ar putea reinstaura sistemul de comisii militare pentru judecarea anumitor deţinuţi de la Guantanamo, care a fost criticat în timpul mandatului lui George W. Bush, inclusiv de actualul preşedinte. Informaţia a fost titrată de publicaţia “The New York Times”, în ediţia electronică. Deocamdată, nu este clar cîţi dintre cei 241 de deţinuţi de la Guantanamo vor fi puşi sub acuzare. Suspendarea pentru patru luni a activităţii comisiilor militare, ordonată de Barack Obama imediat după învestirea sa în funcţie, se încheie pe 20 mai. Drept urmare, oficiali ai administraţiei să gîndesc dacă să ceară judecătorilor militari de la Guantanamo o nouă amînare. În formularea acestei cereri, avocaţii administraţiei ar putea prezenta schimbările propuse.

Potrivit unor oficiali, primele mişcări ar putea fi făcute chiar săptămîna viitoare. Judecătorilor militari de la baza americană de la Guantanamo Bay, Cuba, li se va prezenta un plan de a amenda sistemul administraţiei Bush, pentru a oferi mai multă protecţie juridică suspecţilor de terorism. Administraţia Obama ar urma să facă mai dificilă posibilitatea ca procurorii să folosească dovezi obţinute de serviciile de spionaj, deşi nu le va exclude complet. Oficiali care lucrează la dosarul Guantanamo au declarat că avocaţii administraţiei se tem că vor întîmpina obstacole semnificative la judecarea anumitor suspecţi de terorism în tribunale federale. Judecătorii ar putea îngreuna judecarea deţinuţilor care au fost supuşi unui tratament brutal sau folosirea de către procurori a dovezilor adunate de agenţiile de informaţii.

Mai mulţi oficiali implicaţi în dosar au afirmat recent că, după ce avocaţii administraţiei au examinat multe dintre cazuri, există o tendinţă către folosirea comisiilor militare pentru a judeca anumiţi deţinuţi, probabil şi pe cei acuzaţi că au coordonat atentatele de la 11 septembrie. Totuşi, oficiali ai administraţiei au declarat vineri că unii deţinuţi vor fi judecaţi în tribunale federale, adăugînd că preşedintele Obama a lăsat întotdeauna deschisă posibilitatea folosirii comisiilor militare. În timpul campaniei prezidenţiale, însă, Barack Obama a criticat aceste comisii, apreciind că sistemul de judecare a deţinuţilor a fost un eşec enorm şi declarînd că în calitate de preşedinte se va opune Legii privind comisiile militare. Aceste comisii, înfiinţate special pentru judecarea deţinuţilor de la Guantanamo, au întîmpinat numeroase probleme pe motiv că acuzaţilor li se refuzau drepturi de bază prevăzute de legea americană. Doar două procese au fost finalizate în opt ani de cînd administraţia Bush a anunţat că va folosi tribunale militare. Folosirea în continuare a acestor comisii va atrage cel mai probabil critici aspre din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, dar şi a unor aliaţi politici ai preşedintelui Obama.

Germania a primit o cerere concretă din partea SUA pentru a primi foşti deţinuţi de la Guantanamo, a anunţat duminică un purtător de cuvînt al Ministerului federal de Interne. Lista persoanelor vizate a fost remisă Guvernului german, iar aceasta va fi trimisă Ministerului de Interne, de care depinde decizia de a primi sau nu foşti deţinuţi pe teritoriul german. Oficialii de la Berlin au precizat că deciziile vor fi luate în funcţie de fiecare caz, în cooperare cu celelalte ţări membre UE şi cu oficialii celor 16 landuri germane, în special în funcţie de ameninţarea potenţială reprezentată de fostul deţinut şi legăturile sale eventuale cu Germania. Autorităţile federale au ţinut să precizeze că Germania nu are nicio obligaţie să primească vreun deţinut.



12