Judecătoria Constanţa continuă protestul, Tribunalul îşi reia activitatea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecătoria Constanţa continuă protestul, Tribunalul îşi reia activitatea

Eveniment 19 Septembrie 2009 / 00:00 624 accesări

Adunarea Generală a Magistraţilor din cadrul Judecătoriei Constanţa a decis, ieri, să nu cedeze insistenţelor ministrului Cătălin Predoiu de a înceta protestele. Drept urmare, magistraţii acestei instanţe vor continua protestele ca şi pînă acum, în sensul că „vor fi amînate toate dosarele aflate pe rolul instanţei, fără a avea loc dezbateri asupra problemelor litigioase, inclusiv asupra probelor, ci doar menţinîndu-se măsurile luate anterior (citarea, emiterea unor adrese etc., dacă acestea au fost dispuse anterior). Excepţie de la această măsură fac dosarele avînd ca obiect măsuri preventive şi percheziţii, dosarele penale cu arestaţi, asigurările de dovezi, măsurile asigurătorii, suspendările provizorii şi interceptările de convorbiri telefonice”. Conform judecătorului Mihail Stănescu-Sas, preşedintele acestei instanţe, protestul este motivat de nesoluţionarea problemelor semnalate cu ocazia adunărilor generale din 9 iulie 2009 şi 1 septembrie 2009, respectiv: salarizarea judecătorilor corespunzător locului puterii judecătoreşti în statul de drept, importanţei, pregătirii profesionale, dificultăţii, volumului de muncă, răspunderii şi riscurilor specifice profesiei de judecător, precum şi incompatibilităţilor şi interdicţiilor prevăzute de lege; garantarea nediminuării drepturilor salariale ca urmare a legii unice de salarizare; preluarea de la 1 ianuarie 2010 a atribuţiilor de gestionare a bugetului instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ); stabilirea bugetului justiţiei la nivelul a 1% din produsul intern brut; trecerea taxelor de timbru şi a timbrelor judiciare de la bugetele locale şi Ministerul Justiţiei la bugetele ÎCCJ şi ale celorlalte instanţe; angajamentul ferm de plată de către guvern a drepturilor salariale stabilite prin hotărîri judecătoreşti; eliminarea obligaţiilor judecătorilor în legătură cu scrutinurile electorale, începînd cu alegerile prezidenţiale din 2009. „Adunarea generală a acordat mandat judecătorilor Laura Andrei, Horaţiu Dumbravă, Adrian Neacşu şi Florin Niţă pentru elaborarea şi semnarea Pactului Naţional pentru Justiţie, în vederea garantării poziţiei cuvenite puterii judecătoreşti în Statul Român de drept. Adunarea generală a solicitat preşedintelui României şi primului-ministru demiterea ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti pentru modul defectuos de gestionare a conflictului cu puterea executivă, pentru atitudinea duplicitară şi lipsită de transparenţă şi pentru opoziţia faţă de revendicările magistraţilor şi amendamentele propuse la proiectul legii de salarizare. Adunarea generală şi-a însuşit conţinutul petiţiei intitulată Apel la solidaritatea puterii legislative şi a hotărît transmiterea acesteia către parlamentarii locali. Adunarea generală a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea preşedintelui ÎCCJ în urma unei proceduri publice transparente”, se arată într-un comunicat remis, vineri, de Judecătoria Constanţa.

Şi la nivelul Tribunalului Constanţa s-a întrunit, ieri, Adunarea Generală a judecătorilor, însă decizia magistraţilor acestei instanţe este opusă hotărîrii luată de colegii lor de la Judecătorie. „În urma discuţiilor s-a hotărît suspendarea protestelor pînă la semnarea pactului privind starea justiţiei, cu Guvernul, însă nu mai tîrziu de 5 octombrie 2009. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, dar nu în unanimitate, cei care s-au opus fiind prea puţini pentru a conta părerea lor. De luni, judecătorii se vor întoarce în săli şi îşi vor relua activitatea, judecînd toate dosarele aflate pe rol”, a declarat vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, judecătorul Ciprian Coadă. Tot luni, reprezentanţii Curţii de Apel Constanţa se vor reuni pentru a decide dacă se alătură colegilor de la Tribunal sau celor de la Judecătorie.

La nivel naţional, majoritatea instanţelor au hotărît să continue protestele, unele dintre ele cu anumite modificări, cerînd totodată demiterea lui Predoiu.



12