Judecătorii protestatari cer înţelegere din partea justiţiabililor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecătorii protestatari cer înţelegere din partea justiţiabililor

Social 02 Septembrie 2009 / 00:00 557 accesări

Activitatea la instanţele constănţene a fost întreruptă, ieri, însă nu toate completele de judecată au făcut pauză două ore, aşa cum s-a decis în Adunarea Generală a Curţii de Apel Constanţa şi a Tribunalului Constanţa. La secţia civilă a Tribunalului magistraţii au suspendat şedinţele timp de o oră, la Judecătoria Constanţa numai cîte o jumătate de oră, la secţia civilă a Curţii de Apel s-a respectat pauza de două ore, între 10.00-12.00, iar la secţia penală a aceleiaşi instanţe şedinţa a fost întreruptă o oră. Unii dintre justiţiabili au fost nemulţumiţi de faptul că judecătorii le tărăgănează dosarele şi i-au blamat pentru acest protest, susţinînd că magistraţii au salarii destul de mari şi că nu ar trebui să mai ceară bani. Pe de altă parte, oamenii au înţeles că protestul este îndreptat şi împotriva situaţiei financiare în care a ajuns sistemul judiciar, că nu mai sînt bani pentru judecarea proceselor şi că arhivarii şi grefierii nu mai pot munci în condiţiile actuale de lucru. În vreme ce unii justiţiabili au vociferat, alţii au ridicat din umeri şi au ieşit resemnaţi din sala de judecată. „Magistraţii sînt conştienţi de implicaţiile acestui demers asupra participanţilor procesuali. Este nevoie de sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, justiţiabililor şi avocaţilor cu privire la situaţia ivită. Îmi expirm convingerea că autorităţile decidente se vor implica imediat în soluţionarea solicitărilor al căror scop este funcţionarea adecvată a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesonialism şi eficienţă”, a declarat ieri, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, judecător Ciprian Coadă. Reprezentanţii Judecătoriei Constanţa s-au reunit, ieri, în cadrul Adunării Generale şi au decis să suspende activitatea numai cîte o oră pe zi, iar de pe 7 septembrie să amîne toate cauzele, cu excepţia dosarelor cu persoane arestate şi al luării măsurilor preventive. Totodată, Adunarea Generală a respins propunerea de „tăcere administrativă”, adică magistraţii să nu răspundă autorităţilor atunci cînd acestea solicită relaţii adminstrative. În final, Judecătoria Constanţa a hotărît să nu participe la activitatea birourilor electorale.

Procurorii constănţeni nu s-au solidarizat cu colegii lor judecătorii. Parchetul de pe lîngă Tribunalul Constanţa îşi continuă activitatea, fără să ia nici un fel de atitudine faţă de protestele instanţelor, Parchetul de pe lîngă Judecătoria Constanţa va decide azi, dacă este cazul să ia măsuri şi să „meargă mînă-n mînă” cu judecătorii, iar Parchetul Curţii de Apel încă nu a luat o hotărîre în acest sens. „Mîine (n.r. astăzi) vom avea o şedinţă de lucru şi dacă se va pune în discuţie şi problema protestelor, vom ajunge la o concluzie şi vom comunica oficial ce vom face!”, a declarat procurorul Luminiţa Poenaru, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Constanţa.

Solidaritatea profesională a ajuns şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ), unde Adunarea Generală a judecătorilor a decis, ieri, să se alăture protestelor şi să judece doar cauzele cu arestaţi şi drepturi salariale, iar pentru a nu crea suspiciuni privind imparţialitatea magistraţilor, judecătorii au decis să nu participe la tragerea la sorţi pentru constituirea Biroului Electoral Central (BEC). Judecătorii instanţei supreme au hotărît să continue demersurile legale pentru achitarea de către Ministerul Finanţelor Publice a drepturilor salariale legale şi nemodificate pînă în prezent, „pentru a se înlătura pe această cale situaţia fără precedent în istoria justiţiei române de a nu se plăti primilor magistraţi ai ţării drepturile salariale legale lunare”.



12