Judecătorii și procurorii, încarcerați pentru arestările abuzive?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Justiția trebuie apărată de cei care fac injustiție în justiție“!

Judecătorii și procurorii, încarcerați pentru arestările abuzive?

Justiție 15 Mai 2016 / 13:46 1190 accesări

Traian Băsescu: „Procurorii şi judecătorii care au dispus arestarea preventivă a persoanelor achitate ar trebui arestaţi pentru abuz de putere şi pentru că au distrus destine şi cariere”

Traian Băsescu: „Procurorii şi judecătorii care au dispus arestarea preventivă a persoanelor achitate ar trebui arestaţi pentru abuz de putere şi pentru că au distrus destine şi cariere”

Sute de oameni acuză că valul arestărilor preventive puse în scenă de DNA este excesiv de mare

Sute de oameni acuză că valul arestărilor preventive puse în scenă de DNA este excesiv de mare

Avem o Justiție corectă sau nu? Asta-i întrebarea la care atât simpli cetățeni, cât și politicieni încearcă să răspundă de câțiva ani. Numeroase voci din spațiul public au acuzat instituția condusă de Laura Codruța Kovesi că a devenit o sperietoare supremă, iar valul arestărilor preventive puse în scenă de DNA, asezonate cu spectacolul cătușelor de la mâinile unor oameni încă nejudecați, este excesiv de mare. Problema apare atunci când cei ținuți în spatele gratiilor își găsesc dreptatea în instanță. Cine plătește în urma faptului că cei declarați nevinovați de judecători au fost plimbați cu cătușe pe la mâini și etichetați drept vinovați? O posibilă soluție oferă fostul președinte Train Băsescu, care spune că procurorii şi judecătorii care au dispus arestarea preventivă a persoanelor achitate ar trebui arestaţi pentru abuz de putere şi pentru că au distrus destine şi cariere.

Au curs tone de cerneală și s-au făcut sute de emisiuni de televiziune în care atât simpli cetățeni, cât și persoane publice au spus că DNA se comportă ca o instituție totalitară într-un stat care se vrea a fi european și de drept. Numeroase voci din spațiul public au acuzat instituția condusă de Laura Codruța Kovesi că a devenit o sperietoare supremă, iar valul arestărilor preventive puse în scenă de DNA, asezonate cu spectacolul cătușelor de la mâinile unor oameni încă nejudecați, este excesiv de mare. Problema apare atunci când cei ținuți în spatele gratiilor își găsesc dreptatea în instanță. În acest caz, cine plătește în urma faptului că cei declarați nevinovați de judecători au fost plimbați cu cătușe pe la mâini și etichetați drept vinovați? O soluție o oferă fostul președinte al României Traian Băsescu, care a declarat că „procurorii şi judecătorii care au dispus arestarea preventivă a persoanelor achitate ar trebui arestaţi pentru abuz de putere”. „Din dosarele DNA de anul acesta, peste 100 de oameni au fost achitaţi. Aceştia au făcut peste 3.000 de zile de arest preventiv. Cred că procurorii care au cerut arestarea preventivă pentru aceşti oameni ar trebui să fie imediat arestaţi pentru abuz de putere sau pentru abuz în serviciu, pentru că au falsificat probe. Ei trebuie arestaţi imediat alături de judecătorul care a încuviinţat arestarea. Aşa ar fi drept pentru că au distrus destine şi cariere pentru că aşa au vrut ei să apară la televizor ca fiind luptători anticorupţie”, a comentat fostul şef de stat, pe Facebook, răspunzând unor întrebări legate de o postare a sa pe tema Justiţiei. Băsescu afirmă că prezumţia de nevinovăţie este esenţială într-un stat de drept. „Şi un criminal are dreptul la o anchetă şi la un proces corect, iar până când un judecător îl găseşte vinovat, prezumţia de nevinovăţie funcţionează. Îmi pare rău, dar acesta este un principiu fundamental al statului de drept. Altfel revenim la anii '50 şi judecăm pe stadioane sau, mai nou, prin click-uri date din faţa televizorului”, comentează fostul şef de stat.

PRESA, PUSĂ LA ZID

Comentariile fostului președinte vin după ce a postat pe Facebook un text intitulat „Justiția trebuie apărată de cei care fac injustiție în justiție”, în care îi atacă atât pe procurori, cât și pe o parte dintre jurnaliști, care îl acuză că se opune luptei anticorupţie pentru că a criticat mediatizarea intensă a celor arestaţi preventiv sau pentru că susţine redefinirea abuzului în serviciu. „Dacă spui că purtarea inculpaţilor cu cătuşe prin faţa DNA, cu toate televiziunile invitate pentru transmisiuni în direct, nu respectă drepturi garantate de Constituţie, dreptul la apărare sau prezumţia de nevinovăţie, divizia de lichele din presă trâmbițează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie. Dacă îndrăzneşti să spui că abuzul în serviciu este greşit și arbitrar definit în noul Cod Penal, în condiţiile în care România a ratificat Convenția Națiunilor Unite Împotriva Corupției prin Legea nr 365/2004 (vezi art. 19) și care, conform Constituției, prevalează, divizia de lichele din presă trâmbițează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie. Dacă îndrăzneşti să ai o replică la un comunicat incorect al SRI sau la o declaraţie incorectă a doamnei Koveşi, divizia de lichele din presă te va acuza la ordin că eşti împotriva luptei împotriva corupţiei”, a scris Băsescu, pe reţeaua de socializare. El încheie comentariul spunând că „suntem într-un moment în care trebuie să apărăm Justiţia chiar de unii oameni care sunt parte a Justiţiei sau a unora care vor să folosească Justiția pentru a tranșa obiective politice sau personale”.



12