Julian Assange a fost deţinut alături de pedofili şi ucigaşi de copii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Julian Assange a fost deţinut alături de pedofili şi ucigaşi de copii

Externe 21 Decembrie 2010 / 00:00 457 accesări

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, susţine că a fost deţinut, la Londra, alături de pedofili şi ucigaşi de copii, pe parcursul procedurilor privind extrădarea sa, relatează “Daily Mail”. El a adăugat însă că a avut sprijinul majorităţii gardienilor, iar unul dintre aceştia i-a dat un bilet pe care era scris următorul mesaj: “Am doar doi eroi în lumea aceasta: Martin Luther King şi dumneavoastră”. În timpul încarcerării sale, Assange a pierdut un dinte, din cauza unui obiect metalic care ajunsese în farfuria sa. “Nu ştiu dacă a fost pus acolo sau dacă a fost un simplu accident”, a precizat el. Assange susţine că el şi fiul său, Daniel, au fost vizaţi de ameninţări cu moartea, la originea lor aflându-se militari americani.

Unele dintre telegramele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks relevă lumea traficanţilor, foşti militari mercenari cu materiale radioactive găsite în locuri de nebănuit, dar şi eforturile diplomatice americane de a ţine bomba atomică departe de terorişti, relatează “The Guardian”. Telegramele conţin relatări despre “butoaie cu uraniu în coşuri de răchită, în Burundi”, un general în retragere oferind spre vânzare “cărămizi de uraniu” în Portugalia şi o maşină armeană radioactivă la frontiera cu Georgia. Membrii corpului diplomatic american, cea de a doua linie de apărare a Guvernului american, sunt cei care intervin când detectoarele de radiaţie de la frontieră se opresc sau când traficanţii le traversează cu material fisibil în buzunar. Date ONU arată că asemenea evenimente au avut loc de 500 de ori în ultimii 15 ani. Potrivit acestei baze de date cu traficul ilegal, realizată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), din cele 500 de furturi sau pierderi de material nuclear sau radioactiv, 15 vizează uraniu puternic îmbogăţit (HEU) şi plutoniu, din care sunt făcute focoasele nucleare. Majoritatea incidentelor s-au petrecut în fostele republici sovietice sau în Europa de Est. Parţial este vina oficialilor locali, care opresc aceste dispozitive declanşate prea uşor.

Între cazurile citate de cotidian, Ambasada SUA în Burundi anunţa, într-o telegramă, în iunie 2007, că a fost abordată de un bătrân care voia să-i alerteze pe americani despre existenţa unei ascunzători de uraniu, într-un buncăr de ciment, peste graniţă, în Congo. El îşi făcea griji că uraniul ar putea ajunge la cine nu trebuie, referindu-se la arabi care vor distruge oameni cu el. Bătrânul a revenit, ulterior, cu un cărăuş congolez care a spus că a găsit materialul ascuns într-o clădire colonială belgiană. El a arătat fotografii cu un coş de răchită în care se afla un butoi cu uraniu. În iulie 2008, Ambasada SUA la Lisabona raporta că, potrivit unui informator, “un general rus în retragere are o cărămidă de metal de uraniu de vânzare” şi a predat ambasadei o fotografie cu marfa. O altă telegramă a Ambasadei SUA la Tbilisi înregistrează un incident în august 2009, când o maşină cu trei armeni a declanşat un detector la frontiera georgiano-armeană. Şoferul a spus că a fost injectat cu izotopi radioactivi, într-o operaţie, maşina putând trece.

După preluarea puterii, Barack Obama a promis să asigure securitatea tuturor stocurilor nucleare vulnerabile din lume, în următorii patru ani. Dar, finanţarea suplimentară a acestui proiect ţine de aprobarea Congresului. Deşi proiectul pare că va eşua, din Africa şi până în fosta Uniune Sovietică există semne care arată că este deja prea târziu.



12