După opt luni de lupte judiciare, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să se întoarcă, astăzi şi mâine, în faţa unei instanţe din Londra, pentru a contesta extrădarea sa în Suedia, ţară în care este urmărit pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală. Australianul în vârstă de 40 de ani, cu domiciliu obligatoriu în Anglia, din luna decembrie, va compărea în faţa Înaltei Curţi, unde va face recurs la decizia din luna februarie a unui tribunal londonez, de a valida cererea de extrădare emisă pe numele său de Suedia. Înalta Curte îşi va face cunoscută decizia joi. Procedura judiciară se anunţă oricum de lungă durată, Julian Assange subliniind că va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia sa, chiar şi recurs la Curtea Supremă, dacă va fi necesar, pentru a se opune extrădării.
Julian Assange a respins constant acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol aduse de două suedeze, ca urmare a unor aşa-zise fapte petrecute în august 2010, în Suedia. Acesta a afirmat întotdeauna că tinerele şi-au dat acordul pentru a întreţine relaţii sexuale. În februarie, în primă instanţă, judecătorul britanic Howard Riddle a dat undă verde extrădării şi a respins argumentele apărării, în special cel referitor la faptul că Julian Assange nu ar beneficia de un proces echitabil în Suedia, sub pretextul că dosarele cu caracter sexual sunt judecate cu uşile închise în această ţară.
Julian Assange nici măcar nu a fost inculpat oficial de către autorităţile suedeze, dar a fost arestat în luna decembrie, la Londra, în baza unui mandat european de arestare, emis de oficialii Stockholm, după care a fost obligat la domiciliu forţat într-un conac englezesc ce aparţine unui prieten de al său. Reţinerea lui a intervenit într-un moment în care WikiLeaks publica numeroase telegrame diplomatice americane, fapt ce a provocat furia administraţiei de la Washington, dispusă să instrumenteze o maşinaţie pentru neutralizarea lui Julian Assange, după cum afirmă partizanii săi.