Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, i-a recomandat americanului Edward Snowden să fie extrem de prudent dacă decide să plece din Rusia, care tocmai i-a reînnoit azilul şi îi permite să călătorească în străinătate. Căutat de SUA după ce a dezvăluit operaţiunile ample de spionaj electronic desfăşurate de serviciile de informaţii la nivel mondial, „Edward Snowden trebuie să ia măsuri pentru a-şi apăra integritatea fizică”, a adăugat Julian Assange, care a participat prin videoconferinţă la un forum asupra libertăţii de exprimare în Mexic. „Faptul că ţările europene au refuzat să-l primească pe Snowden arată că le este prea frică de SUA”, a apreciat acesta. Julian Assange, în vârstă de 43 de ani, s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a scăpa de o convocare a justiţiei suedeze într-un scandal sexual, temându-se că această afacere va conduce la extrădarea sa în SUA, unde este urmărit după ce WikiLeaks a dezvăluit sute de mii de documente confidenţiale americane.
TOTUL ARE LA BAZĂ UN SCOP NOBIL Spionajul a învrăjbit serios lumea și pare nu numai cel mai fierbinte subiect, ci și domeniul cu cea mai dinamică dezvoltare. Practicile de spionare a tehnologiei telecomunicațiilor nu par a mai fi de ajuns, căci, în fapt, nimic nu se compară cu munca de teren. Așa că, în viitorul apropiat, o pastilă-spion, care funcţionează ca o cameră video după ce este înghiţită şi realizează 18 fotografii pe secundă în interiorul corpului uman, pare soluția pentru orice posibile erori umane când vine vorba despre... a afla cele mai intime informații despre o persoană. Și nu este o glumă! Pastila-spion a fost creată de cercetătorii de la Royal Bolton Hospital din Marea Britanie.
Futurista Pillcam este de fapt o micuţă cameră video echipată cu un led, ce a fost concepută cu scopul de a descoperi anomaliile din corpul uman. Pillcam este înghiţită la fel ca o pastilă obişnuită şi urmează acelaşi drum ca orice aliment. „Călătoreşte” prin corpul uman şi realizează 18 fotografii pe secundă. Astfel, medicii vor putea să vadă mai bine organele interne ale pacientului şi să descopere o serie de afecţiuni pe care scanările externe riscă să nu le găsească. Oficial acesta este scopul nobil al acestei invenții!
DE LA SF LA REALITATE În timp ce anumite părţi ale corpului, precum esofagul, stomacul şi intestinul gros, pot fi scanate cu succes folosind echipamente tradiţionale, alte organe, precum intestinul subţire, nu sunt accesibile pentru endoscopie, o tehnică de investigaţie medicală ce constă în introducerea în corp a unui tub subţire şi flexibil care are în vârf o cameră video. Intestinul subţire, care are o lungime cuprinsă între doi şi opt metri, se află la mijlocul sistemului digestiv şi, din acest motiv, este dificil de examinat de către medici. După ce pacientul a înghiţit Pillcam, care este o pilulă cu uz unic, aceasta călătoreşte prin corp, parcurgând tot tractul digestiv, în câteva ore. Pacientul poartă o curea specială, care primeşte şi stochează imaginile transmise de Pillcam, cu scopul de a identifica diverse maladii grave, precum celiachia şi boala Crohn. Pastila endoscopică este comercializată cu preţul de 500 de lire sterline şi este disponibilă deja în câteva spitale din Marea Britanie.