Refugiul lui Julian Assange de la ambasada Ecuadoriană din Londra este în pericol, deschizând drumul arestării fondatorului WikiLeaks de către autoritățile britanice și potențială extrădare în SUA, spun multiple surse conform CNN.
După ce Assange a afirmat că poziția sa în ambasadă este amenințată, sursele spun că situația sa actuală este "neobișnuit de rea" și că ar putea pleca din această locație "în orice zi", fie pentru că va fi forțat sau pentru că se va simțit atât de restrâns încât ar putea alege de bunăvoie să plece.
Ieșirea lui Assange din ambasadă ar putea deschide o nouă fază pentru anchetatorii americani care doresc să afle ce știe.
Președintele nou ales al Ecuadorului, Lenín Moreno, este sub presiune din ce în ce mai mare din partea SUA pentru a-l expulza Assange, spun sursele. Moreno l-a descris pe Assange drept "o problemă moștenită" și "mai mult decât o neplăcere" într-un interviu televizat în ianuarie.
De asemenea, surse familiare cred că Spania a exercitat presiuni asupra Ecuadorului, după ce Assange a susținut tweet-ul pentru mișcările separatiste din Catalonia.
Recent, guvernul ecuadorian a întrerupt accesul lui Assange la internet, ceea ce a făcut practic imposibilă gestionarea WikiLeaks. Deasemenea, accesul la vizitatori i-a fost sever restricționat. Assange are acum dreptul să-și vadă doar avocații, care spun că telefoanele mobile le sunt blocate cât timp se află în interiorul ambasadei.
În timp ce Ministerul Afacerilor Externe din Ecuador a refuzat să comenteze cazul lui Assange, CNN a făcut referire la declarațiile anterioare făcute cu privire la decizia de a-i reduce accesul la internet. În declarații, ministerul a negat că ar fi impus un tratament restrictiv și a sugerat că Assange nu a respectat acordul său cu Ecuadorul, discutând public afacerile interne ale altor națiuni, probabil făcând referire la Spania și SUA. Ministerul "acționează strict în conformitate cu Constituția, legile și dreptul internațional", potrivit comunicatului de presă din martie 2018.
Autoritățile britanice au declarat că vor emite un mandat pentru arestarea lui Assange dacă ar pleca din ambasadă. Assange se confruntă cu acuzații în Marea Britanie pentru încălcarea cauțiunii, pentru că nu s-a predat pentru extrădare în Suedia, în ciuda faptului că Suedia a încetat să investigheze o acuzație de viol împotriva lui Assange în 2017. Totuși procurorii suedezi își mențin dreptul de a relua ancheta dacă Assange părăsește ambasada.
În SUA, soarta lui Assange este și mai incertă. Avocații Assange susțin că oficialii americani continuă o investigație secretă privind WikiLeaks de aproape opt ani.