Situația deloc plăcută în care au fost puși aproximativ 100 de turiști români care s-au trezit că nu mai pot pleca în vacanțele pe care le-au cumpărat cu ceva timp în urmă, deoarece agenția de turism Genius Travel a intrat în insolvență, a scos la iveală o situație alarmantă! Aproape jumătate din agențiile care funcționează în România nu au făcut dovada deținerii unei polițe de asigurare, care să îi poată despăgubi pe turiști în cazul falimentului sau insolvenței agenției. Mai exact, 1.946 de agenții din țară, dintr-un total de aproximativ 4.000, au apărut pe o listă realizată de Autoritatea Națională pentru Turism, realizată pe 9 august și disponibilă pe site-ul Autorității (turism.gov.ro). În lipsa acestei polițe, agențiile funcționează ilegal, iar turiștii riscă să rămână fără banii plătiți în cazul în care agenția își oprește activitatea.
Situația deloc plăcută în care au fost puși aproximativ 100 de turiști români care s-au trezit că nu mai pot pleca în vacanțele pe care le-au cumpărat cu ceva timp în urmă, deoarece agenția de turism Genius Travel a intrat în insolvență, a scos la iveală o situație alarmantă! Aproape jumătate din agențiile care funcționează în România nu au făcut dovada deținerii unei polițe de asigurare, care să îi poată despăgubi pe turiști în cazul falimentului sau insolvenței agenției. Mai exact, 1.946 de agenții din țară, dintr-un total de aproximativ 4.000, au apărut pe o listă realizată de Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), realizată pe 9 august și disponibilă pe site-ul Autorității (turism.gov.ro). În lipsa acestei polițe, agențiile funcționează ilegal, iar turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță, în cazul în care agenția își oprește activitatea. Conform prevederilor din Hotărârea Guvernului nr.1267/2010, cu modificările și completările ulterioare, este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor, în cazul insolvabilităţii sau al falimentului agenţiei. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 la 40.000 lei și cu retragerea licenței. ANT a notificat toate agențiile să facă dovada deținerii unei polițe de asigurare, în termen de 15 zile de la publicarea listei. În plus, datele furnizate pe site-ul ANT mai relevă că 1.733 de agenții de turism licențiate au poliță de asigurare, însă peste 300 sunt agenții detailiste, ale căror polițe acoperă despăgubiri în limita a 10.000 de dolari. Asta înseamnă că despăgubirea vacanței ratate și a banilor pierduți se face pentru un număr limitat de turiști sau pentru sume mai mici, în funcție de numărul de cereri. Conform legii, orice agenție de turism este obligată să încheie o poliță de asigurare împotriva insolvenței sau a falimentului și să facă dovada existenței ei. Aceste polițe acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agențiilor de turism detailiste, sau 50.000 de dolari pentru tour-operatori.
SITUAȚIE NEACTUALIZATĂ
Agențiile de turism susțin că această situație publicată de ANT este neactualizată și că cele mai multe dintre numele aflate pe lista agențiilor care nu au făcut dovada deținerii unei polițe au acest document, însă au neglijat să îl transmită către ANT. Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au precizat că s-au alăturat demersului ANT și au transmis notificări membrilor asociației pentru a transmite documentele solicitate către Autoritatea pentru Turism. Pe de altă parte, o problemă este întâlnită și la firmele de asigurare. “Firmele de asigurare din România nu vor să facă polițe de asigurare agențiilor de turism, pentru că ele consideră că riscul e foarte mare. Avem această problemă de ani de zile și cu aceeași situație se confruntă și agențiile din alte țări“, a declarat, pentru ”Telegraf”, președintele ANT, Anca Pavel-Nedea.
CUM SE POT PROTEJA TURIȘTII
Cea mai bună măsură de protecție pentru turiștii care vor să se ferească de țepe este să verifice pe site-ul ANT, la secțiunea ”Informații publice”, lista cu agențiile de turism licențiate, dar și lista structurilor de cazare și de alimentație publică clasificate. Pentru aceștia, ANT pregătește un proiect de lege care prevede introducerea unui fond de garantare care ar putea despăgubi turiștii în cazul falimentului sau al insolvenței.