Jumătate din americani, într-o bază de date de recunoaştere facială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jumătate din americani, într-o bază de date de recunoaştere facială

Externe 20 Octombrie 2016 / 14:44 574 accesări

Peste 117 milioane de cetăţeni americani adulţi sunt înregistraţi într-o bază de date de recunoaştere facială, aflată în posesia autorităților, arată un studiu care ridică întrebări privind încălcarea intimităţii şi răspândirea tehnologiei de supraveghere rasială părtinitoare, informează cotidianul britanic ”The Guardian”, citat de Mediafax.

Un raport al Centrului privind Confidenţialitatea şi Tehnologia al Facultăţii de Drept Georgetown a constatat că fotografiile a peste 117 milioane de adulţi sunt stocate virtual, ceea ce înseamnă că agenţiile de aplicare a legii scanează pozele acestora şi utilizează programe nereglementate pentru a urmări cetăţenii care se supun legilor. Numeroase departamente de poliţie deţin tehnologie de recunoaştere facială în timp real, care permite camerelor de supraveghere să scaneze feţele trecătorilor în timp ce merg pe stradă. În statul Maryland, poliţia a utilizat programe de identificare facială în fotografiile protestatarilor, pentru a le suprapune pozelor persoanelor care deţineau mandate, potrivit Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile (ACLU). Conform rezultatelor studiului, dar şi dezvăluirilor ACLU în privinţa programului de monitorizare al poliţiei din Baltimore, Maryland, tehnologia ar putea încălca drepturile a milioane de cetăţeni americani şi are un impact disproporţionat asupra comunităţilor de culoare. ”Când recunoaşterea facială este folosită agresiv, poate schimba natura spaţiilor publice. Poate schimba libertatea fundamentală pe care o avem de a ne trăi vieţile, fără ca oamenii să ne identifice de la depărtare şi în secret”, a declarat Alvaro Bedoya, directorul executiv al Centrului privind Confidenţialitatea şi Tehnologia de la Facultatea de Drept Georgetown.

Ceea ce este alarmant la programul de recunoaştere facială al FBI-ului este faptul că înregistrează persoane care nu au săvârşit infracţiuni. Baza de date a FBI-ului conţine fotografii de pe paşapoarte, solicitări de primire a vizei americane, carnete de şoferi, ceea ce înseamnă că poliţia poate identifica şi monitoriza în mod facil persoane care nu au încălcat legea.



12