Jumătate din brutăriile şi patiseriile de pe litoral, închise pînă la sfîrşitul anului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Calvarul firmelor din industria alimentară

Jumătate din brutăriile şi patiseriile de pe litoral, închise pînă la sfîrşitul anului

Social 04 Octombrie 2006 / 00:00 1304 accesări

Prin intrarea în vigoare a noului pachet legislativ privind igiena şi siguranţa produselor comercializate pe piaţă, sectorul alimentar constănţean va suferi restructurări masive din cauza lipsei investiţiilor. Cele mai lovite de aplicarea noilor reglementări sînt societăţile din industria morăritului, panificaţie, prelucrarea laptelui şi din industria cărnii, mai ales că, din această lună, producătorii nu vor mai putea să îşi desfăşoare activitatea decît dacă respectă normele europene sau investesc în modernizarea propriilor unităţi. Deşi producătorii din domeniu au avut la dispoziţie ani buni pentru a se adapta cerinţelor comunitare, mai ales că în raportul de ţară din această primăvară România a rămas "repetentă" la capitolul siguranţă veterinară, reprezentanţii Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa susţin că aproape jumătate din brutăriile şi patiseriile de pe litoral vor fi închise pînă la 1 ianuarie 2007. Prima etapă în aplicarea noilor prevederi a fost reprezentată de începerea campaniei de evaluare a tuturor unităţilor de profil pentru fiecare judeţ în parte, urmînd ca, în funcţie de rapoartele de monitorizare, specialiştii în siguranţa alimentelor să acorde autorizaţiile de funcţionare sau, după caz, să închidă societăţile care nu respectă condiţiile impuse. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, controalele desfăşurate în ultima săptămînă au evidenţiat faptul că doar cîteva unităţi constănţene de panificaţie au primit calificativul "bine", ceea ce înseamna că se ridică la nivelul cerinţelor europene, în vreme ce activitatea majorităţii a fost suspendată temporar sau firmele au fost avertizate să remedieze deficienţele prin efectuarea modernizărilor. "Pe lîngă cele aproape 70 de unităţi a căror activitate a fost sistată în septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, am decis suspendarea temporară a şase patiserii şi patru societăţi de fabricare şi distilare a băuturilor alcoolice. De asemenea, am interzis activitatea în cazul a 9 patiserii, o fabrică de băuturi spirtoase şi o societate de băuturi răcoritoare", a declarat directorul adjunct pe probleme de siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA, George Costea. Alinierea la standardele europene înseamnă pentru patronii constănţeni care au afaceri în industria alimentară şi vor să intre din 2007 în competiţie pe piaţa comunitară implementarea sistemului de Analiză a Riscurilor şi Punctelor Critice de Control (HACCP). Prin utilizarea acestui sistem introdus pentru prima dată în urmă cu 40 de ani de Agenţia Spaţială Nord - Americană, pîinea, laptele şi salamul care vor ajunge pe mesele constănţenilor vor fi controlate drastic, astfel încît produsele să nu fie expuse eventualelor contaminări. Totuşi, implementarea sistemului HACCP, menit să trieze piaţa industriei alimentare, va necesita investiţii de sute de mii de euro. "Procesatorii trebuie să respecte toate cele patru fluxuri tehnologice, să identifice eventualele riscuri şi să monitorizeze permanent situaţia. Aceste măsuri echivalează cu modernizarea echipamentelor de producţie, a mijloacelor de transport, igiena spaţiilor de depozitare şi şi instruirea angajaţilor. Cu toate acestea, deocamdată este greu de precizat în ce măsură unităţile din industria alimentară vor reuşi să implementeze programul", a mai spus George Costea.



12