Jumătate dintre ruşi vor ca Putin să candideze şi în 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jumătate dintre ruşi vor ca Putin să candideze şi în 2018

Externe 17 Martie 2012 / 00:00 357 accesări

Aproape jumătate dintre ruşi doresc ca Vladimir Putin să candideze pentru un al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei, în 2018, se arată într-un sondaj de opinie. Conform studiului, 48% dintre persoanele chestionate ar vrea ca Vladimir Putin să candideze la prezidenţialele din 2018. Alţi 28% dintre respondenţi se declară în favoarea candidaturii oligarhului Mihail Prohorov, în timp ce liderii Partidului Comunist şi Partidului Liberal-Democrat, Ghenadi Ziuganov şi Vladimir Jirinovski, beneficiază fiecare de sprijinul a 17% dintre ruşi. Candidatura lui Serghei Mironov, liderul formaţiunii Rusia Dreaptă, este susţinută de 13% dintre respondenţi. În acelaşi timp, 27% dintre ruşi nu vor ca Putin să participe la un nou scrutin, 44% se pronunţă împotriva candidaturii lui Mihail Prohorov, 60% împotriva celei a lui Ghenadi Ziuganov, 61% contra lui Serghei Mironov şi 64% contra candidaturii lui Vladimir Jirinovski. Vladimir Putin, care a exercitat deja două mandate de preşedinte de câte patru ani, a câştigat alegerile prezidenţiale ruse de la 4 martie, cu 63,6%. Conform reformei constituţionale, Vladimir Putin va efectua, de această dată, un mandat de şase ani.

Parlamentul European condamnă neregulile înregistrate în alegerile prezidenţiale de la 4 martie din Rusia şi îi cere lui Vladimir Putin să îşi reducă retorica împotriva protestatarilor şi să demareze ”un dialog onest” cu aceştia. Deputaţii europeni îşi manifestă, în textul rezoluţiei, îngrijorarea faţă de cursul evenimentelor din Rusia în privinţa drepturilor omului şi principiilor democratice general acceptate, legislaţiei şi procedurii electorale. Rezoluţia arată că observatorii internaţionali ai OSCE - Biroul pentru instituţii democratice şi drepturile omului şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - au descoperit că modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale a favorizat puternic unul dintre candidaţi, datorită deficienţelor în procesul de înregistrare, acoperire media inegală şi folosirea resurselor publice pentru susţinerea unui candidat. Deputaţii i-au cerut preşedintelui Dmitri Medvedev să treacă de la vorbe la fapte si să garanteze că reformele necesare în sistemul politic se vor adopta. În finalul textului, PE încurajează diferitele organizaţii ale opoziţiei democratice să se coaguleze în jurul unor măsuri de reformă politică, oferind astfel cetăţenilor ruşi o alternativă credibilă.

Opoziţia rusă a denunţat, ieri, o revenire la propaganda din perioada sovietică, după difuzarea la televiziune a unei anchete ce susţine că demonstrează faptul că opozanţii, aflaţi în serviciul SUA, sunt plătiţi pentru a destabiliza ţara, aşa cum a afirmat Vladimir Putin. Liderul partidului democrat Iabloko Serghei Mitrohin a denunţat revenirea la metode ”în stilul pur al propagandei sovietice, al propagandei totalitare”. Concomitent, pe Facebook a fost lansat alt apel la organizarea de manifestaţii duminică, în faţa sediului televiziunii. Intitulată ”Anatomia contestării”, emisiunea a fost difuzată joi seară, de postul controlat de gigantul Gazprom, reluând punct cu punct acuzaţiile lansate de actualul premier Vladimir Putin înaintea alegerii sale ca preşedinte pe 4 martie. Filmul îi acuză pe toţi opozanţii că au plătit sume de bani manifestanţilor, că au acţionat la comanda SUA şi au regizat chiar ei fraude electorale în favoarea puterii, cu scopul de a le denunţa. Emisiunea reia şi o altă acuzaţie lansată de către Vladimir Putin, sugerând că opoziţia ar putea organiza ea însăşi asasinarea unuia dintre liderii săi, pentru a acuza puterea. Comentariul este însoţit de o compilaţie de imagini a căror origine este uneori nedeterminată, înfăţişând persoane care distribuie bani pe stradă, doi bărbaţi prezentaţi drept diplomaţi americani care asistă la o manifestaţie sau mărturii ale unor persoane prezentate ca recrutori ai unor figuranţi la manifestaţii. Totul este presărat cu afirmaţii acuzatoare ale unor experţi ce susţin puterea, cu imagini ale lui Vladimir Putin, ale Casei Albe de la Washington şi ale unei tipografii americane imprimând dolari. Acelaşi post a difuzat anterior o serie de anchete de acelaşi fel, prezentând, de exemplu, lideri ai opoziţiei în timpul unor vacanţe în străinătate sau plecând de la o recepţie la ambasada SUA. NTV a anunţat pe site-ul său că acesta a fost vizat de un atac masiv, vineri dimineaţa.



12