Junker: "Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nimeni nu se opune unei amânări

Junker: "Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului"

Externe 19 Februarie 2019 / 17:01 559 accesări

Guvernul britanic va putea, cel mai probabil, să obţină o amânare a termenului de 29 martie prevăzut pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dacă va solicita acest lucru, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, transmite marţi dpa, potrivit agerpres.ro. "Orice decizie de a solicita mai mult timp ţine de Marea Britanie. Dacă s-ar face o astfel de cerere, nimeni din Europa nu i s-ar opune", a spus Juncker într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung. "Dacă întrebaţi cât timp poate fi amânată retragerea, nu am niciun termen-limită în vedere", a adăugat el. "Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului", a comentat Juncker. Prim-ministrul britanic Theresa May încearcă să convingă parlamentul de la Londra să valideze acordul de retragere semnat cu liderii UE în noiembrie 2018 şi pe care Bruxellesul a subliniat că nu-l va modifica. Principalul punct de dezacord este aşa-zisa "plasă de siguranţă", clauza ce garantează că între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda nu va exista o frontieră fizică după Brexit.

În cadrul demersurilor vizând să se evite ieşirea Marii Britanii din UE la 29 martie fără un acord prealabil - adică un Brexit no-deal -, luni seara negociatori britanici s-au întâlnit la Bruxelles cu principalul negociator al UE, Michel Barnier. Un purtător de cuvânt guvernamental britanic a declarat ulterior că întâlnirea dintre Barnier, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, şi consilierul juridic al Coroanei şi guvernului pentru Anglia şi Ţara Galilor, Geoffrey Cox, a fost consacrată "rezolvării chestiunii nefinalizate a backstop-ului" şi a fost una "productivă". "Am convenit să explorăm în continuare folosirea unor aranjamente alternative, mai ales în vederea asigurării absenţei unei frontiere dure în Irlanda de Nord", a menţionat purtătorul de cuvânt.

Deputaţii britanici au adoptat luna trecută un amendament care cere guvernului să renegocieze clauza de backstop, dar până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens în noile discuţii dintre Marea Britanie şi UE.



12