SĂGEŢI BĂSISTE Portofoliul Transporturilor şi-a găsit, în sfârşit, ocupantul în persoana europarlamentarului PNL Ramona Mănescu. În ultima lună, termen pe care preşedintele Traian Băsescu l-a oferit USL pentru a nominaliza pe altcineva în locul lui Ovidiu Silaghi, Ministerul Transporturilor a făcut obiectul mai multor dispute politice, cea mai aprinsă fiind legată de privatizarea CFR Marfă. Ramona Mănescu a ajuns la Ministerul Transporturilor (MT) în urma retragerii candidaturii lui Ovidiu Silaghi, care, cu trei zile înainte de expirarea termenului impus de Băsescu, s-a trezit pe lista de anchetaţi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Liberalii au intrat imediat în şedinţă şi, după o săptămână de discuţii, i-au prezentat premierului două variante: Ramona Mănescu şi Nini Săpunaru. Premierul a acceptat prima variantă, pe care ieri dimineaţă a şi înaintat-o preşedintelui Băsescu pentru a semna decretul prezidenţial de numire în funcţia de ministru. La ceremonia de învestitură a noului ministru, şeful statului nu s-a putut abţine să nu lanseze noi săgeţi otrăvite către USL, ţinta sa fiind acum preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Vă doresc mult succes şi îmi exprim speranţa că nu veţi mai avea aprecieri de tip Crin Antonescu legate de DNA”, a declarat preşedintele. În ceea ce priveşte obiectivele noului ministru de la Transporturi, Băsescu a văzut doar patru, unele aparţinând unor alte ministere decât cel în cauză. „Ar trebui să priviţi la patru lucruri: privatizarea CFR Marfă, absorbţia fondurilor europene, tronsonul Nădlac - Arad, pentru că restul tronsoanelor de la Sibiu sunt în execuţie, şi metroul bucureştean”, a spus preşedintele, după depunerea jurământului. Dacă privatizarea CFR Marfă este în curtea Transporturilor, autostrăzile şi atragerea fondurilor europene sunt în cu totul altă parte. „Spre deosebire de preşedintele Traian Băsescu, eu i-am trasat sarcini care ţin de Transporturi. Am văzut că, din grabă, preşedintele i-a trasat sarcini care ţin de alte ministere”, a declarat Victor Ponta.
DISCURS IGNORAT Revenind la momentul solemn de la Palatul Cotroceni, trebuie precizat că la numirea Ramonei Mănescu în funcţia de ministru nu a participat premierul Victor Ponta, pentru că era în drum spre Republica Moldova, acesta delegându-l în locul său pe vicepremierul Gabriel Oprea. Alături de Oprea au mai fost prezenţi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul pentru Păduri, Lucia Varga, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu. De partea cealaltă, preşedintele a fost însoţit de armata sa de consilieri: Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Iulian Fota, Bogdan Drăgoi, Gabriel Berca, Bogdan Mănoiu, Claudiu Constantin Dinu. Cu un minut înainte de începerea ceremoniei, la Palatul Cotroceni şi-au făcut apariţia şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, acesta din urmă părăsind sala imediat după depunerea jurământului de către noul ministru, înainte de discursul lui Băsescu.
Cine este Ramona Mănescu?
Ramona Mănescu, născută la 6 decembrie 1972, este de formaţie jurist, iar din 2007 este europarlamentar. Ea este membru al grupului ALDE din Parlamentul European, fiind coordonator în Comisia pentru Dezvoltare Regională şi membru în Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale. De asemenea, face parte din delegaţiile Parlamentului Eurpean pentru relaţiile cu Peninsula Arabică şi Japonia. Ramona Mănescu este membră a Partidului Naţional Liberal din anul 1990. Potrivit declaraţiei de avere, noul ministru al Transporturilor deţine împreună cu soţul său, primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu, o casă de locuit în Bragadiru (Ilfov) de 140 de metri pătraţi, precum şi un teren de 990 de metri pătraţi în aceeaşi localitate. Soţii Mănescu mai au un apartament cumpărat în 2009, în Predeal, cu o suprafaţă de 114 metri pătraţi. Ei mai deţin două autoturisme Audi şi un autoturism Ford, dar nu precizează să deţină bijuterii sau metale preţioase de peste 5000 de euro sau conturi bancare. Anul trecut, noul ministru al Transporturilor înregistra venituri în calitate de europarlamentar de 74.408 euro, în vreme ce soţul său a obţinut ca primar 26.980 de lei, care s-au adăugat la cei 12.310 de lei din activitatea de consilier economic.