Facebook a dezvăluit o nouă aplicaţie, numită Paper, un jurnal online în care se pot citi şi distribui de pe smartphone articole sau alte tipuri de conţinut. „Paper îţi permite să împărtăşeşti ştiri într-un mod mai simpatic, cu un design îmbunătăţit şi în ecran complet, o aranjare în pagină fără elemente perturbatoare”, indică reţeaua socială pe blogul său. „De asemenea, am facilitat crearea şi distribuirea articolelor voastre”, adaugă Facebook. Aplicaţia, prima creată de Facebook Creative Labs, va fi disponibilă, începând cu 3 februarie, pentru utilizatorii de iPhone.
Paper oferă mai multe secţiuni tematice, care permit urmărirea principalelor subiecte de actualitate, precum şi rubrici variate, cum ar fi sport, ştiinţă sau gastronomie. Utilizatorii vor putea personaliza mai mulţi parametri ai aplicaţiei. Media partenere pentru aplicaţia Paper nu au fost dezvăluite, însă, într-o înregistrare de prezentare a aplicaţiei, un utilizator navighează pe articole din „The New York Times”, revista „Time”, „USA Today” sau pe site-ul Huffington Post, printre altele. Aplicaţia va permite vizionarea în ecran complet a videoclipurilor şi va facilita găsirea articolelor unor publicaţii de încredere şi selectarea lecturilor şi conţinuturilor video. „Iar când veţi fi gata să vă spuneţi propria poveste, veţi şti exact cum vor arăta mesajele sau fotografiile voastre, pentru că veţi putea vedea o previzualizare înainte de a partaja articolul vostru”, mai subliniază reţeaua socială.
Platforma de socializare Facebook poate amplifica în mod dramatic viziunea politică a utilizatorilor şi poate conduce la ignorarea prietenilor cu ale căror opinii politice aceştia nu sunt de acord, arată un nou studiu al cercetătorilor din statul american Georgia. Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Georgia arată că utilizatorii tind să rămână în cercurile lor de prieteni, devenind astfel un nucleu concentrat privind un subiect anume. De asemenea, se afirmă că algoritmii proprii ai Facebook ar trebui să fie îmbunătăţiţi pentru a permite apariţia mai multor opinii partizane.
Persoanele care cred că cei mai mulţi prieteni au opinii diferite de ale lor se implică mai puţin în discuţiile de pe Facebook, au mai descoperit cercetătorii. Cât despre cei care aleg să fie conectaţi şi activi din punct de vedere politic, cercetătorii au descoperit că cei mai mulţi preferă să rămână în cercul lor de prieteni şi să îi ignore pe cei care au alte păreri. Studiul a mai arătat că Facebook ar fi vinovată pentru acest lucru, ca şi cum algoritmii platformei ar avea capacitatea de a învăţa utilizatorii ceea ce trebuie să le placă. Autorii studiului au sugerat că platforma de socializare ar putea „presăra” statusuri care să conţină şi alte opinii politice.
Pentru acest studiu au fost monitorizaţi peste 100 de utilizatori activi din punct de vedere politic pe platforma Facebook, în primăvara anului 2013, în mijlocul unor dezbateri privind tăierile bugetare, căsătoriile persoanelor de acelaşi sex şi reglementările privind deţinerea de arme. Majoritatea celor care au participat la aceste discuţii a avut o viziune liberală, erau femei şi aveau vârsta sub 40 de ani. Peste 70% dintre participanţi au precizat că nu discută politică cu prietenii care au opinii diferite. În momentul în care au citit un status cu care nu erau de acord, 60% dintre aceştia l-au ignorat şi nu l-au comentat.